Adama
AGRICOVER

Începe MĂCELUL în judeţul ARAD! Dimitrie Muscă: Sunt CRIMINALI!

Publicat: 22 august 2019 - 23:58
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

LIBER la VÂNAT MISTREŢI ŞI UCIS TOŢI PORCII DIN GOSPODĂRII. Toţi porcii din satele Cintei şi Nădab din judeţul Arad vor fi sacrificaţi şi toţi porcii mistreţi din fondurile de vânătoare aflate în apropierea celor două sate vor fi ucişi. 

Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor, ţinută la Prefectura Arad, pe 22 august, în prezenţa vicepreşedintelui-subsecretar de stat al ANSVSA Traian Petcu, după ce pe raza satului Nădab, ce aparţine de oraşul Chişineu-Criş, au fost confirmate cinci focare de pestă porcină africană (PPA).

Se dă liber la vânat mistreţii după ce am ridicat problema eu, personal, în Comitetul de astăzi (22 august-n.red.), pentru că nu era în discuţie.
Este un fond de vânătoare al Romsilva, care are, pe 700 ha de pădure, sute de mistreţi şi nu s-a pus problema să împuşte un mistreţ până la ora asta, deşi la 2 km de fondul acesta se află cele două localităţi, Nădab şi Cintei, unde omoară toţi porcii începând de mâine (23 august -n.red), a declarat fermierul Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici, pentru AGROINFO.

Pe 21 august, Comitetul Local de Combatere a Bolilor decisese doar că vor fi sacrificaţi toţi porcii din gospodăriile locuitorilor din satul Cintei, comuna Zărand, care se află la mai puţin de 10 km de Arad.

În Cintei se discuta că ar fi 900 de porci, dar după ce s-a stabilit la Prefectură că vor fi omorâţi toţi porcii, primarul de acolo s-a dus şi le-a spus sătenilor „Tăiaţi-vă toţi porcii!”. Mâine (23 august-n.red.) ar trebui să înceapă, dar nu ştiu dacă mai au ce omorî. Şi la Nădab, de mâine începe măcelul. Şi acolo au auzit oamenii şi toată lumea taie porcii şi îi bagă în congelator, ne-a mai spus Dimitrie Muscă.

Una din fermele lui Muscă, cea din Olari, este la mai puţin de 10 km de Cintei. Celelalte două ferme sunt la cca. 30 de km şi nu au deocamdată probleme, spune fermierul arădean.

La Olari sunt între 7.000 şi 8.000 de capete. Avem 900 de scroafe matcă, aduse din Germania şi din Anglia. Toţi purceii sunt vânduţi în ferme din toată ţara. Lângă ferma aceasta de reproducţie construim un complex de îngrăşare a porcilor de 10.000 de capete care va intra în producţie peste 2 luni. La Iratoş şi Curtici sunt cicluri complete, de la scroafe matcă până la porci graşi. Pe toate trei fermele avem peste 50.000 de capete de porci. Doar la Olari, unde lucrăm şi 2.500 ha, avem vreo 60 de angajaţi. În total avem peste 500 de angajaţi.

Ne-au băgat (ferma de la Oalri –n.red.) în zonă de supraveghere. Nu ai voie să mişti nici un animal din fermă, nici să intre, nici să iasă absolut nimic, cel puţin 30 de zile. Încă nu ştiu ce o să fac cu porcii, pentru că îmi intră în fiecare lună între 1.800 şi 2.100 de purcei şi trebuie să îmi şi iasă cam tot atâta. Ieri (21 august-n.red.), în şedinţă la prefectură, le-am spus că pot să-mi pună cătuşe de pe acuma, eu nu sunt criminal, eu nu îi omor, pentru că porcii sunt indemni la orice boală, nu doar la pestă. E fermă de reproducţie, indemnă la toate bolile.

Singurul vinovat în zona noastră este mistreţul. A ajuns pesta la un fond de vânătoare al AGVPS (Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi-n.red.) de 9.000 de hectare, acum trei săptămâni au depistat pe acel fond, lângă Pădurea Ceala, chiar la ieşire din oraşul Arad, doi porci mistreţi morţi. După trei săptămâni, acel director al AGVPS nu a vrut să omoare nici un mistreţ. Au făcut asta sub protecţia directorului DSV Arad (Viorel Agud -n.red.), acest director este criminal. Ştiţi ce a făcut? Au depistat doi mistreţi pe malul Mureşului şi a întors maşina cu probele care plecaseră la Bucureşti înapoi, numai ca să îi poată acoperi, dar s-a auzit la ANSVSA şi nu au mai avut ce face.

De ieri (21 august-n.red.) s-a hotărât împuşcarea porcilor din gospodăriile populaţiei şi nu s-a cerut împuşcarea mistreţilor. Vă daţi seama ce crimiali sunt? Asta s-a întâmplat, până azi, când am răbufnit eu şi am spus că nu se poate aşa ceva. Totuşi, principalul vector (de răspândire a virusului PPA-n.red.) este mistreţul.

Sută la sută este mistreţul, şi de vină pentru că nu s-a vrut să se împuşte mistreţii este ministrul Deneş, al Pădurii şi Apelor (Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor-n.red.). Nu am nici o dovadă, dar atâta îndârjire în a nu împuşca mistreţii, înseamnă că au fost cumpăraţi. Nu am vreo dovadă, repet, dar susţin cu tărie treaba aceasta. Hai că de prim-ministru, de Dăncilă, n-avem ce să zicem, că nu ştie nimica, dar Deneş şi Daea (Petre Daea, ministrul Agriculturii -n.red.) au ştiut totul. Mi-e frică că cineva a lucrat la sentimentele lor, n-am dovadă, dar în mintea mea încolţeşte această idee.

Lui Daea i-am spus că este un criminal, a distrus toată carnea de porc din România, este sabotaj la industria cărnii! El spune că îi iubeşte pe fermieri, iată ce face cu fermierii!
El este vinovatul numărul unu, pentru că atunci când au apărut sesizări la nivel de Guvern, toate au fost declinate spre Ministerul Agriculturii şi practic le-a ignorat. De ce nu a luat decizia să se împuşte mistreţii? Ce afacere este asta cu mistreţii în România, să ne trăiască mistreţii în defolosul oamenilor?

Şi Daea spune că îi iubeşte pe fermieri de îi înnebuneşte, când toată ţara îi spune că mistreţii ne distrug culturile. Eu întreb şi vă rog să consemnaţi: Domnule ministru (Petre Daea-n.red.), care spui că iubeşti aşa de mult fermierii, de ce când ai fost parlamentar trei, patru mandate, de ce nu te-ai băgat să scoţi o lege a vânătorii ca să îi ajuţi într-adevăr pe fermieri? Nu doar să te lauzi că îi ajuţi pe fermieri!

Muscă şi-a angajat „PAZĂ MILITARIZATĂ”

Dimitrie Muscă mai spune că a introdus, din 22 august, „pază militarizată” pentru toate cele trei ferme de porci de la CAI Curtici: De astăzi, am introdus şi pază militarizată pentru că mi-e frică de mână criminală. Mă aştept şi la acest lucru, cum mă aştept şi la oameni cărora li se umblă la sentimentele de sensibilitate, mai ales financiare. Am făcut contract cu o firmă de pază din Arad pentru fiecare complex.

Destul de aproape de fondul de vânătoare care se întinde între Ceala şi Pecica ar fi şi o fermă Smithfield, unde ar fi cca. 8.000 de capete de porci, mai spune Dimitrie Muscă.

Acesta le-a cerut autorităţilor locale să se facă o echipă şi să fie controlată şi graniţa cu Ungaria, pe unde ar putea circula mistreţi.

AGROINFO a încercat să contacteze şi reprezentanţii DSVSA Arad, însă nimeni nu a răspuns la telefonul instituţiei până la publicarea acestui material.

Vizualizat: 23597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în 27 de JUDEŢE: Peste 200 de NOI FOCARE în DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în 27 de JUDEŢE: Peste 200 de NOI FOCARE în DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) SE EXTINDE. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, pe 20 august, că există 950 de focare de PPA la porci domestici. Vezi bilanţul ultimelor două săptămâni: câte noi focare şi cazuri de boală au fost confirmate şi câţi porci au fost ucişi!

ȘASE FOCARE ACTIVE de PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ARAD!

ȘASE FOCARE ACTIVE de PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ARAD!

EPIDEMIE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ. Autorităţile sanitar-veterinare din Arad au confirmat, luni, existenţa unui nou focar de pestă porcină africană în judeţ, în localitatea Felnac, învecinată cu celelalte două localităţi în care, în ultimele zile, au fost confirmate cinci focare.

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

11 februarie 2024 - 22:27

Comisia Europeană a aprobat două noi scheme de ajutor de stat, în valoare de aproape 300 de milioane de euro, destinate fermierilor din România.

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

24 august 2023 - 23:39

Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată ce fermele din județul Buzău care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor vor deveni operaționale.

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

18 mai 2023 - 15:46

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Cenei, județul Timiș.

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

05 aprilie 2023 - 09:42

Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

19 martie 2023 - 10:13

Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a emis o nouă prognoză pentru producția de carne de porc a Uniunii Europene în 2023, în care se vorbeşte despre restructurarea sectorului.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

11 octombrie 2022 - 17:05

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Parța, județul Timiș.

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

10 aprilie 2022 - 23:20

România a pierdut, în 2021, 771.000 de porci, respectiv 92 de milioane de kilograme de carne de porc, din cauza pestei porcine africane, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

22 august 2021 - 19:11

Aproape 100 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână, în 19 judeţe. Mai mult de jumătate dintre noile focare de PPA sunt în două judeţe din sudul ţării.

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

21 iunie 2021 - 09:48

Importurile de porumb ale Chinei în luna mai au crescut cu 70,8% față de luna aprilie și au fost de patru ori mai mari față de aceeași lună din 2020, atingând astfel cel mai mare volum lunar şi un nou record istorc de 3,16 milioane de tone, au arătat datele furnizate de către Administrația Generală a Vămilor din China. Accelerarea ritmului achiziţiilor de furaje se datorează cererii venite din sectorul creşterii animalelor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
08. 23, 2019. Friday 10:55
PPA,a aparut in Europa ,prin Portugalia prin anul 1947.Nu exista tratament,nu produce anticorpi.Doar "factorul OM ",o poate stavili, insa boala este gestionata anevoios de cei abilitati. Eu, sunt crescator de Mangalita blonda,rasa pura,lucrez cu material genetic performant de 7 ani,pentru mentinerea acestei rase autohtone pe cale de disparitie si lupt pentru reabilitare si extindere......insa ,ma lupt cu morile de vant!!!!!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii