LIBER la VÂNAT MISTREŢI ŞI UCIS TOŢI PORCII DIN GOSPODĂRII. Toţi porcii din satele Cintei şi Nădab din judeţul Arad vor fi sacrificaţi şi toţi porcii mistreţi din fondurile de vânătoare aflate în apropierea celor două sate vor fi ucişi.
Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor, ţinută la Prefectura Arad, pe 22 august, în prezenţa vicepreşedintelui-subsecretar de stat al ANSVSA Traian Petcu, după ce pe raza satului Nădab, ce aparţine de oraşul Chişineu-Criş, au fost confirmate cinci focare de pestă porcină africană (PPA).
Se dă liber la vânat mistreţii după ce am ridicat problema eu, personal, în Comitetul de astăzi (22 august-n.red.), pentru că nu era în discuţie.
Este un fond de vânătoare al Romsilva, care are, pe 700 ha de pădure, sute de mistreţi şi nu s-a pus problema să împuşte un mistreţ până la ora asta, deşi la 2 km de fondul acesta se află cele două localităţi, Nădab şi Cintei, unde omoară toţi porcii începând de mâine (23 august -n.red), a declarat fermierul Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici, pentru AGROINFO.
Pe 21 august, Comitetul Local de Combatere a Bolilor decisese doar că vor fi sacrificaţi toţi porcii din gospodăriile locuitorilor din satul Cintei, comuna Zărand, care se află la mai puţin de 10 km de Arad.
În Cintei se discuta că ar fi 900 de porci, dar după ce s-a stabilit la Prefectură că vor fi omorâţi toţi porcii, primarul de acolo s-a dus şi le-a spus sătenilor „Tăiaţi-vă toţi porcii!”. Mâine (23 august-n.red.) ar trebui să înceapă, dar nu ştiu dacă mai au ce omorî. Şi la Nădab, de mâine începe măcelul. Şi acolo au auzit oamenii şi toată lumea taie porcii şi îi bagă în congelator, ne-a mai spus Dimitrie Muscă.
Una din fermele lui Muscă, cea din Olari, este la mai puţin de 10 km de Cintei. Celelalte două ferme sunt la cca. 30 de km şi nu au deocamdată probleme, spune fermierul arădean.
La Olari sunt între 7.000 şi 8.000 de capete. Avem 900 de scroafe matcă, aduse din Germania şi din Anglia. Toţi purceii sunt vânduţi în ferme din toată ţara. Lângă ferma aceasta de reproducţie construim un complex de îngrăşare a porcilor de 10.000 de capete care va intra în producţie peste 2 luni. La Iratoş şi Curtici sunt cicluri complete, de la scroafe matcă până la porci graşi. Pe toate trei fermele avem peste 50.000 de capete de porci. Doar la Olari, unde lucrăm şi 2.500 ha, avem vreo 60 de angajaţi. În total avem peste 500 de angajaţi.
Ne-au băgat (ferma de la Oalri –n.red.) în zonă de supraveghere. Nu ai voie să mişti nici un animal din fermă, nici să intre, nici să iasă absolut nimic, cel puţin 30 de zile. Încă nu ştiu ce o să fac cu porcii, pentru că îmi intră în fiecare lună între 1.800 şi 2.100 de purcei şi trebuie să îmi şi iasă cam tot atâta. Ieri (21 august-n.red.), în şedinţă la prefectură, le-am spus că pot să-mi pună cătuşe de pe acuma, eu nu sunt criminal, eu nu îi omor, pentru că porcii sunt indemni la orice boală, nu doar la pestă. E fermă de reproducţie, indemnă la toate bolile.
Singurul vinovat în zona noastră este mistreţul. A ajuns pesta la un fond de vânătoare al AGVPS (Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi-n.red.) de 9.000 de hectare, acum trei săptămâni au depistat pe acel fond, lângă Pădurea Ceala, chiar la ieşire din oraşul Arad, doi porci mistreţi morţi. După trei săptămâni, acel director al AGVPS nu a vrut să omoare nici un mistreţ. Au făcut asta sub protecţia directorului DSV Arad (Viorel Agud -n.red.), acest director este criminal. Ştiţi ce a făcut? Au depistat doi mistreţi pe malul Mureşului şi a întors maşina cu probele care plecaseră la Bucureşti înapoi, numai ca să îi poată acoperi, dar s-a auzit la ANSVSA şi nu au mai avut ce face.
De ieri (21 august-n.red.) s-a hotărât împuşcarea porcilor din gospodăriile populaţiei şi nu s-a cerut împuşcarea mistreţilor. Vă daţi seama ce crimiali sunt? Asta s-a întâmplat, până azi, când am răbufnit eu şi am spus că nu se poate aşa ceva. Totuşi, principalul vector (de răspândire a virusului PPA-n.red.) este mistreţul.
Sută la sută este mistreţul, şi de vină pentru că nu s-a vrut să se împuşte mistreţii este ministrul Deneş, al Pădurii şi Apelor (Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor-n.red.). Nu am nici o dovadă, dar atâta îndârjire în a nu împuşca mistreţii, înseamnă că au fost cumpăraţi. Nu am vreo dovadă, repet, dar susţin cu tărie treaba aceasta. Hai că de prim-ministru, de Dăncilă, n-avem ce să zicem, că nu ştie nimica, dar Deneş şi Daea (Petre Daea, ministrul Agriculturii -n.red.) au ştiut totul. Mi-e frică că cineva a lucrat la sentimentele lor, n-am dovadă, dar în mintea mea încolţeşte această idee.
Lui Daea i-am spus că este un criminal, a distrus toată carnea de porc din România, este sabotaj la industria cărnii! El spune că îi iubeşte pe fermieri, iată ce face cu fermierii!
El este vinovatul numărul unu, pentru că atunci când au apărut sesizări la nivel de Guvern, toate au fost declinate spre Ministerul Agriculturii şi practic le-a ignorat. De ce nu a luat decizia să se împuşte mistreţii? Ce afacere este asta cu mistreţii în România, să ne trăiască mistreţii în defolosul oamenilor?
Şi Daea spune că îi iubeşte pe fermieri de îi înnebuneşte, când toată ţara îi spune că mistreţii ne distrug culturile. Eu întreb şi vă rog să consemnaţi: Domnule ministru (Petre Daea-n.red.), care spui că iubeşti aşa de mult fermierii, de ce când ai fost parlamentar trei, patru mandate, de ce nu te-ai băgat să scoţi o lege a vânătorii ca să îi ajuţi într-adevăr pe fermieri? Nu doar să te lauzi că îi ajuţi pe fermieri!
Muscă şi-a angajat „PAZĂ MILITARIZATĂ”
Dimitrie Muscă mai spune că a introdus, din 22 august, „pază militarizată” pentru toate cele trei ferme de porci de la CAI Curtici: De astăzi, am introdus şi pază militarizată pentru că mi-e frică de mână criminală. Mă aştept şi la acest lucru, cum mă aştept şi la oameni cărora li se umblă la sentimentele de sensibilitate, mai ales financiare. Am făcut contract cu o firmă de pază din Arad pentru fiecare complex.
Destul de aproape de fondul de vânătoare care se întinde între Ceala şi Pecica ar fi şi o fermă Smithfield, unde ar fi cca. 8.000 de capete de porci, mai spune Dimitrie Muscă.
Acesta le-a cerut autorităţilor locale să se facă o echipă şi să fie controlată şi graniţa cu Ungaria, pe unde ar putea circula mistreţi.
AGROINFO a încercat să contacteze şi reprezentanţii DSVSA Arad, însă nimeni nu a răspuns la telefonul instituţiei până la publicarea acestui material.