Echipa de management a proiectului „AgroManager” dedicat fermierilor şi managerilor de fermă din Romania, manageri de ferme de creştere porcine şi consultanţi în agribusiness au participat vineri la o masă rotundă cu tema „Creşterea porcinelor - oportunitate de dezvoltare pentru agricultura românească”.
Participanţii la eveniment au discutat despre importanţa activităţii de creştere a porcilor pentru agricultura românească a anului 2012 şi despre măsurile care ar trebui întreprinse pentru maximizarea producţiei interne de carne de porc. Principala concluzie a evenimentului a fost că pe plan naţional, fermele care acţionează în domeniu beneficiază de un real potenţial de creştere şi profitabilitate.
În cadrul programului, fermierii români au avut ocazia să interacţioneze cu manageri de fermă din Danemarca şi cu echipe de consultanţi români şi danezi. „În Danemarca, ţară care reprezintă un reper pentru agricultura europeană, există la acest moment 5.000 de ferme de creştere a porcilor, care generează o producţie totală de 20 milioane de porci de carne pe an, 7 milioane porci vii pentru export şi 0,5 milioane de animale de montă pentru export”, a declarat Carmen Sasu, managerul proiectului AgroManager.
„În România ultimii ani au înregistrat o uşoară scădere a indicatorilor în ceea ce priveşte carnea de porc şi suntem mândri că prin proiectul AgroManager am putut contribui la redresarea acestora”, a adăugat aceasta.
Prin intermediul proiectului, fermierii români au beneficiat de schimb de experienţă la ferme din Danemarca, precum şi acordare de consultanţă în special în ceea ce priveşte întocmirea şi monitorizarea planului de afaceri, planificarea producţiei şi analiza bugetului de venituri şi cheltuieli.