Potrivit unui studiu publicat recent de britanicii de la Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), efectivul de porci din Uniunea Europeană a înregistrat o scădere de două procente anul trecut, în comparaţie cu 2010.
Sectorul de reproducţie a suferit cel mai mult, fiind semnalată o pierdere de trei la sută în efectivul de scroafe. Declinul ar putea continua şi în 2012, în condiţiile în care numărul de scrofiţe gestante s-a diminuat cu patru la sută pe parcursul anului trecut.
Pierderile de producţie au fost generate în principal de situaţia financiară dificilă cu care se confruntă industria de profil. Preţurile ridicate la furaje au afectat un număr mare de producători. În plus de asta, multe ferme şi-au încărcat facturile încercând să se adapteze noilor reglementări europene privind adăposturile individuale pentru scroafe, care vor fi interzise din ianuarie 2013.
Pe de altă parte, numărul de porci pentru îngrăşare a scăzut mai puţin anul trecut decât efectivul de reproducere, iar numărul de purcei sub 20 de kilograme a fost de fapt mai mare decât în 2010. În schimb, populaţia de porci cu o greutate mai mare de 110 kilograme a scăzut cu 7 procente, situaţie explicată prin măsurile de reducere a costurilor pentru hrana animalelor.
Cele mai mari scăderi în efectivul de reproducţie au fost înregistrate în Cehia, Polonia şi Slovenia, dar şi Lituania, Luxemburg, Malta şi Finlanda, ţări care par să fi făcut eforturi deosebite pentru a se conforma noilor norme de bunăstare.
O situaţie oarecum bizară este cazul României, care a raportat o creştere de 14 procente în ceea ce priveşte efectivul de reproducţie. „Nu ştiu cine a transmis aceste date, dar cu siguranţă ele nu sunt reale. Din calculele noastre reiese o scădere de 8 la sută, nicidecum o creştere. Cel mai probabil greşeala aparţine institutului român de statistică, căci din ce am constatat la minister datele erau procesate în mod corect”, ne-a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.
În afară de Olanda şi Estonia, care au raportat o creştere a efectivului de scroafe aproape nesemnificativă (sub un procent), toate celelalte state memebre ale Uniunii Europene au avut o evoluţie negativă pe parcursul anului 2011.