Exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc provenite din fermele autohtone va fi reluat, cel mai probabil, din toamna acestui an, a declarat, săptămâna aceasta, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
Acesta a subliniat că ANSVSA, împreună cu Ministerul Agriculturii şi cu patronatele din industria cărnii de porc au definitivat procedura privind sistemul canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc. "Am stabilit de comun acord nişte proceduri astfel încât să respectăm legislaţia, dar şi să putem oferi posibilitatea controlului, respectiv că toată carnea provine din ferme indemne de pestă porcină”, a spus Roatiş, citat de Agerpres.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, 12 societăţi au solicitat, până în prezent, acordul pentru a exporta carne de porc în spaţiul comunitar. “Două au avut toată documentaţia completă şi vor urma procedura prin care vor fi făcute verificările pe teren, în cadrul fermelor, iar celelalte au fost notificate să îşi completeze dosarele şi aşteptăm să îşi aducă forma finală pentru depunerea documentelor. După ce vom finaliza acest lucru, se vor face controalele fizice ale fermelor legate de măsurile de biosecuritate, iar la abatoare, intrările şi ecarisajul”, a mai spus şeful ANSVSA.
Potrivit lui Roatiş, la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, o delegaţie a serviciilor de inspecţie europene veterinare de la Dublin va verifica modul în care funcţionează procedurile privind comerţul intracomunitar al cărnii de porc din România, iar după aceste verificări, informaţiile vor fi transmise către Comisia Europeană.