Adama
AGRICOVER

România va fi evaluată, din nou, în septembrie pentru o decizie finală privind exportul de carne de porc în UE

Publicat: 11 august 2011 - 22:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Experţii Comisiei Europene vor efectua o nouă misiune de evaluare în România, cel mai probabil în luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obţinerii acordului de reluare a exporturilor pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. Şeful ANSVSA este aproape sigur că decizia Comisiei privind exportul de porc românesc va fi una favorabilă, pe principiul „dacă ar fi putut să ne refuze, ar fi făcut-o până acum”, dar şi datorită faptului că România a eradicat, în ultimii patru ani, pesta porcină. Decizia finală va fi luată, însă, cel mai devreme, în luna octombrie 2011.

“În ultima misiune efectuată de experţii comunitari, în luna iulie, au fost făcute verificări şi am agreat de comun de acord ca o serie de aspecte tehnice să mai fie revizuite într-o misiune nouă de evaluare, care ne va fi anunţată ulterior, dar care va avea loc, cel mai probabil, în septembrie. Aceasta presupune verificarea măsurilor pe analiza riscului, având în vedere că suntem la graniţa cu statele terţe unde evoluează pesta porcină. În jurul fermelor va trebui să facem prelevări de sânge ca să se vadă că porcii sunt sănătoşi”, a precizat preşedintele ANSVSA, citat de Agerpres.

Inspectorii veterinari au făcut deja analize în zonele aflate la graniţa cu Serbia, în Clisura Dunării, dar acest lucru ar trebui realizat şi în zona de nord şi la graniţa cu Republica Moldova.

Concluziile evaluării Comisiei: Sistemul canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc poate funcţiona, dacă primeşte bani de la buget

Potrivit şefului ANSVSA, misiunea de evaluare din luna iulie a urmărit funcţionalitatea sistemului canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc, implementat de România.

“Această verificare s-a realizat la nivel teritorial, în Timiş şi Arad, pe baza documentului de poziţie asumat de ANSVSA, MADR şi Asociaţiile crescătorilor de porcine, prezentat şi adoptat de statele membre. Misiunea a vrut să vadă dacă acest sistem canalizat este funcţional. Concluziile au arătat că sistemul poate fi funcţional, dacă România va aloca resurse bugetare şi umane în susţinerea controlului în sistem, fără a neglija programul co-finanţat transmis către CE vizavi de pesta porcină. Noi avem resurse alocate pentru prelevarea problelor de sânge şi trimiterea acestora la laborator, mai ales după deblocarea bugetului”, a explicat Radu Roatiş.

Răspunsul final al Comisiei privind exportul de porc românesc în ţările UE, cel mai devreme, în luna octombrie

Cu toate că este optimist în privinţa obţinerii din partea Comisiei Europene a acordului de reluare a exporturilor româneşti de carne de porc, preşedintele ANSVSA a afirmat că aprobarea va mai fi amânată cu cel puţin o lună de zile, în condiţiile în care se estima obţinerea acesteia în luna septembrie.

“Sperăm să ieşim în acest an pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, chiar dacă vom mai întârzia încă o lună de zile faţă de termenul estimat, datorită noii misiuni de evaluare. Trebuie să înţelegem temerile lor, mai ales că pesta porcină este o boală care evoluează de 70 de ani în România şi a afectat populaţii masive de porci. De asemenea, România este o ţară cu 1,54 de milioane de gospodării ale populaţiei, iar virusul pestei porcine a suferit mutaţii de-a lungul anilor şi este mai rezistent. Aceste aspecte sunt greu de acceptat, dar, pe de altă parte, nu poate fi neglijat nici faptul că nu mai avem cazuri de pestă în România, că facem recoltări permanente şi că am reuşit să facem progrese în ultimii trei ani. Sper să fie luată în considerare toată activitatea ANSVSA în acest domeniu. Eu cred că vom obţine acest acord din partea CE pentru că, dacă, ar fi avut posibilitatea să ni se dea un refuz l-am fi primit deja”, a adăugat şeful ANSVSA.

Potrivit acestuia, firmele care vor dori să exporte carne şi produse din carne de porc vor trebui să solicite acest lucru asociaţiilor patronale din sectorul de creştere a porcilor.

Estimările experţilor români din domeniu arată că potenţialul de export de carne şi produse din carne de porc al României ar fi, în prima etapă, echivalentul a circa 1,5 milioane de capete de porci.

Crescătorii români mai au de aşteptat şi mai mult până când vor putea exporta porci vii în UE

„Există un ghid în documentul de poziţie şi acolo sunt trecute măsurile pe care trebuie să le respecte cei care vor să exporte, dar solicitarea o vor face către asociaţiile patronale. Noi doar controlăm dacă aceste măsuri au fost respectate”, a mai adăugat Radu Roatiş.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa comunitară din anul 2003, din cauză că România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

În 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, au fost înregistrate ultimele focare de pestă porcină din România, fiind sacrificaţi peste 50.000 de porci.

Astfel, tot în anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească până la 31 decembrie 2009 interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comuniatră cu produse din carne importată din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.

Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855, ceea ce ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.

Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.

 

Efectivele de porcine au scăzut cu peste două milioane de capete în mai puţin de 10 ani din cauza interzicerii exporturilor pe piaţa comunitară: Doar 1,4 milioane porcine sunt crescute în exploataţii profesionale

Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, efectivele de porcine au scăzut cu peste două milioane de capete în mai puţin de 10 ani, din cauza interzicerii exporturilor, ajungând, în prezent, conform celor mai recente date înregistrate de Recensământul General Agricol 2010, la 5,387 milioane capete de porci crescuţi în ferme mari şi în gospodării ale populaţiei, din care numai 1,4 milioane capete porcine sunt crescute în exploataţii profesionale.

Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.

În România se consumă anual 11 milioane de porci: 60% din consumul intern, asigurat din importuri

Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporţie de 60% numai din importuri.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, în 2010, importurile de carne de porc proaspătă sau refrigerată au ocupat primul loc în schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind importate, de pe pieţele intra şi extracomunitare, circa 198.914 tone carne de porc, în valoare de 304,7 milioane euro.

Vizualizat: 3661 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Importurile de porci vii - de peste 300 de ori mai mari ca exporturile, în primele luni din 2011

Importurile de porci vii - de peste 300 de ori mai mari ca exporturile, în primele luni din 2011

România a exportat puţin peste 20 tone de porcine vii în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2011, numai pe pieţe din afara UE, în timp ce a importat aproape 7 mii tone de porci vii, potrivit datelor Ministerului Agriculturii citate de Agerpres.

Lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste două milioane de capete

Lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste două milioane de capete

Lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste două milioane de capete, în mai puţin de 10 ani, a declarat, marţi, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabară.


De ce investesc străinii în industria de creştere a porcului în România?

De ce investesc străinii în industria de creştere a porcului în România?

În urmă cu câţiva ani, clasamentul primilor 10 crescători de porci din România era dominat de societăţile cu capital autohton. Între timp, această situaţie s-a răsturnat, astăzi existând numai 3-4 societăţi româneşti ce continuă în acest top.

Ucraina îşi intensifică exporturile la carne de porc

Ucraina îşi intensifică exporturile la carne de porc

Exporturile ucrainene de carne de porc vor înregistra creşteri substanţiale în 2011. În primul trimestru al anului autorităţile de la Kiev au tranzacţionat 4.300 de tone de carne de porc pe pieţele externe, principala destinaţie fiind Rusia.

Radu Roatiş: Porc românesc la export în UE, din toamnă

Radu Roatiş: Porc românesc la export în UE, din toamnă

Exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc provenite din fermele autohtone va fi reluat, cel mai probabil, din toamna acestui an, a declarat, săptămâna aceasta, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.

Amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care transportă porci vii, fără certificat sanitar

Amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care transportă porci vii, fără certificat sanitar

Cu aceleaşi sume vor fi amendate şi fermele care nu au prevăzute locuri speciale de depozitare temporară a suinelor moarte ca urmare a bolilor specifice.

Doar fermele şi fabricile sigure vor exporta carne de porc

Doar fermele şi fabricile sigure vor exporta carne de porc

Soluţia, propusă de Comisia Europeană, a fost discutată de reprezentanţii patronatelor din domeniu cu ministrul Agriculturii şi cu preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, în 9 decembrie a.c. şi a fost acceptată ca fiind singura variantă de moment pentru deblocarea exporturilor, având în vedere că varianta exportului la nivel naţional nu a fost acceptată Comisie din cauza riscului reprezentat de pesta porcină ca urmare a problemelor pe care le are România în activitatea de control a mişcării animalelor.

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii