Experţii Comisiei Europene vor efectua o nouă misiune de evaluare în România, cel mai probabil în luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obţinerii acordului de reluare a exporturilor pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. Şeful ANSVSA este aproape sigur că decizia Comisiei privind exportul de porc românesc va fi una favorabilă, pe principiul „dacă ar fi putut să ne refuze, ar fi făcut-o până acum”, dar şi datorită faptului că România a eradicat, în ultimii patru ani, pesta porcină. Decizia finală va fi luată, însă, cel mai devreme, în luna octombrie 2011.
“În ultima misiune efectuată de experţii comunitari, în luna iulie, au fost făcute verificări şi am agreat de comun de acord ca o serie de aspecte tehnice să mai fie revizuite într-o misiune nouă de evaluare, care ne va fi anunţată ulterior, dar care va avea loc, cel mai probabil, în septembrie. Aceasta presupune verificarea măsurilor pe analiza riscului, având în vedere că suntem la graniţa cu statele terţe unde evoluează pesta porcină. În jurul fermelor va trebui să facem prelevări de sânge ca să se vadă că porcii sunt sănătoşi”, a precizat preşedintele ANSVSA, citat de Agerpres.
Inspectorii veterinari au făcut deja analize în zonele aflate la graniţa cu Serbia, în Clisura Dunării, dar acest lucru ar trebui realizat şi în zona de nord şi la graniţa cu Republica Moldova.
Concluziile evaluării Comisiei: Sistemul canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc poate funcţiona, dacă primeşte bani de la buget
Potrivit şefului ANSVSA, misiunea de evaluare din luna iulie a urmărit funcţionalitatea sistemului canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc, implementat de România.
“Această verificare s-a realizat la nivel teritorial, în Timiş şi Arad, pe baza documentului de poziţie asumat de ANSVSA, MADR şi Asociaţiile crescătorilor de porcine, prezentat şi adoptat de statele membre. Misiunea a vrut să vadă dacă acest sistem canalizat este funcţional. Concluziile au arătat că sistemul poate fi funcţional, dacă România va aloca resurse bugetare şi umane în susţinerea controlului în sistem, fără a neglija programul co-finanţat transmis către CE vizavi de pesta porcină. Noi avem resurse alocate pentru prelevarea problelor de sânge şi trimiterea acestora la laborator, mai ales după deblocarea bugetului”, a explicat Radu Roatiş.
Răspunsul final al Comisiei privind exportul de porc românesc în ţările UE, cel mai devreme, în luna octombrie
Cu toate că este optimist în privinţa obţinerii din partea Comisiei Europene a acordului de reluare a exporturilor româneşti de carne de porc, preşedintele ANSVSA a afirmat că aprobarea va mai fi amânată cu cel puţin o lună de zile, în condiţiile în care se estima obţinerea acesteia în luna septembrie.
“Sperăm să ieşim în acest an pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, chiar dacă vom mai întârzia încă o lună de zile faţă de termenul estimat, datorită noii misiuni de evaluare. Trebuie să înţelegem temerile lor, mai ales că pesta porcină este o boală care evoluează de 70 de ani în România şi a afectat populaţii masive de porci. De asemenea, România este o ţară cu 1,54 de milioane de gospodării ale populaţiei, iar virusul pestei porcine a suferit mutaţii de-a lungul anilor şi este mai rezistent. Aceste aspecte sunt greu de acceptat, dar, pe de altă parte, nu poate fi neglijat nici faptul că nu mai avem cazuri de pestă în România, că facem recoltări permanente şi că am reuşit să facem progrese în ultimii trei ani. Sper să fie luată în considerare toată activitatea ANSVSA în acest domeniu. Eu cred că vom obţine acest acord din partea CE pentru că, dacă, ar fi avut posibilitatea să ni se dea un refuz l-am fi primit deja”, a adăugat şeful ANSVSA.
Potrivit acestuia, firmele care vor dori să exporte carne şi produse din carne de porc vor trebui să solicite acest lucru asociaţiilor patronale din sectorul de creştere a porcilor.
Estimările experţilor români din domeniu arată că potenţialul de export de carne şi produse din carne de porc al României ar fi, în prima etapă, echivalentul a circa 1,5 milioane de capete de porci.
Crescătorii români mai au de aşteptat şi mai mult până când vor putea exporta porci vii în UE
„Există un ghid în documentul de poziţie şi acolo sunt trecute măsurile pe care trebuie să le respecte cei care vor să exporte, dar solicitarea o vor face către asociaţiile patronale. Noi doar controlăm dacă aceste măsuri au fost respectate”, a mai adăugat Radu Roatiş.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa comunitară din anul 2003, din cauză că România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.
În 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, au fost înregistrate ultimele focare de pestă porcină din România, fiind sacrificaţi peste 50.000 de porci.
Astfel, tot în anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească până la 31 decembrie 2009 interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.
În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comuniatră cu produse din carne importată din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.
Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855, ceea ce ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.
Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.
Efectivele de porcine au scăzut cu peste două milioane de capete în mai puţin de 10 ani din cauza interzicerii exporturilor pe piaţa comunitară: Doar 1,4 milioane porcine sunt crescute în exploataţii profesionale
Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, efectivele de porcine au scăzut cu peste două milioane de capete în mai puţin de 10 ani, din cauza interzicerii exporturilor, ajungând, în prezent, conform celor mai recente date înregistrate de Recensământul General Agricol 2010, la 5,387 milioane capete de porci crescuţi în ferme mari şi în gospodării ale populaţiei, din care numai 1,4 milioane capete porcine sunt crescute în exploataţii profesionale.
Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.
În România se consumă anual 11 milioane de porci: 60% din consumul intern, asigurat din importuri
Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporţie de 60% numai din importuri.
Conform datelor Ministerului Agriculturii, în 2010, importurile de carne de porc proaspătă sau refrigerată au ocupat primul loc în schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind importate, de pe pieţele intra şi extracomunitare, circa 198.914 tone carne de porc, în valoare de 304,7 milioane euro.