Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) acuză Ministerul Finanţelor Publice că amână aprobarea Hotărârii de Guvern privind alocarea ajutorului european de criză pentru crescătorii de porci şi ameninţă cu proteste în stradă, dacă autorităţile responsabile nu vin cu măsuri concrete pentru salvarea sectorului de creştere a porcilor.
Proiectul de HG privind alocarea ajutorului european de criză pentru crescătorii de porci a fost publicat de Ministerul Agriculturii pe data de 1 februarie 2016 pentru consultare publică. De două săptămâni, Ministerul Finanţelor Publice plimbă proiectul de act normativ, cere tot felul de explicaţii şi modificări puerile, când cel mai simplu era să se întâlnească elaboratorii din personalul de execuţie şi să rezolve problema într-o singură zi, se arată într-o scrisoare deschisă a membrilor APCPR către Guvernul României.
Ajutorul UE pentru sectoarele lapte şi carne de porc, aprobat prin Reg. Delegat (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 este de 11,1 milioane euro, din care MADR a decis să aloce 2,3 milioane euro pentru sectorul cărnii de porc.
Reprezentanţii APCPR susţin că sectorul de creştere a porcilor din România se află într-o situaţie disperată, fără precedent. Importul de carne de porc a crescut cu 9,5% în 2014, comparativ cu 2013 şi cu 11% în 2015, faţă de 2013, piaţa românească fiind sufocată de oferta de carne la preţuri foarte mici din comerţul intracomunitar.
Producătorii de porci au fost constrânşi să scadă preţul de vânzare a porcilor, vând în pierdere şi sunt vulnerabili în toate planurile: credite neachitate, încălcarea termenelor de plată la datoriile bugetare şi a regulilor de vânzare la nivelul costurilor, neachitarea furnizorilor, nerespectarea programelor de producţie la investiţiile din fonduri europene, nerespectarea angajamentelor privind aplicarea standardelor superioare de bunăstare, toate împingând către faliment, susţine conducerea APCPR.
Potrivit APCPR, măsura de stocare privată nu a ajutat producătorii români care nu dispun de capacităţi de depozitare a cărnii congelate. În acelaşi timp, producătorii români de porcine nu pot face nici export pe alte pieţe din cauza restricţiilor sanitare - veterinare, deşi cazuri de pestă porcină clasică nu au mai fost în România de şapte ani şi condiţiile tehnice sunt îndeplinite.
În timp ce fermierii români sunt disperaţi şi nu ştiu ce să mai facă, autorităţile europene încearcă să mai găsească şi alte soluţii, iar alte state membre au acordat crescătorilor de porci ajutoare naţionale. Ministerul Finanţelor Publice din România este calm, orb şi surd. Fermierii s-au săturat de declaraţii de bune intenţii când porcii nu au ce mânca, nu poţi arunca purceii fătaţi pe drum, executorii sunt la uşă şi toate autorităţile dau din umeri şi vin în control, se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor de Consiliul Director al APCPR.
În acest context, reprezentanţii crescătorilor de porci cer public ca autorităţile responsabile să comunice, cu termene concrete, ce măsuri au prevăzut pentru salvarea sectorului de creştere a porcilor din România, avertizând totdată că, în absenţa unor răspunsuri concrete vom fi obligaţi să ieşim în stradă şi să pichetăm instituţiile publice responsabile până când acestea se vor trezi şi vor conştientiza situaţia disperată a fermierilor români crescători de porcine.
Ministrul Achim Irimescu s-a întâlnit la finalul lunii februarie cu reprezentanţii crescătorilor de porcine şi le-a promis acestora că va încerca să găsească fonduri pentru susţinerea crescătorilor de porci printr-un ajutor de minimis, care ar urma să fie acordat din bugetul de stat.