Pesta porcină africană a produs pagube enorme economiei chineze, iar datele oficiale indică faptul că în 2019 a rezutat o scădere a producţiei de carne de porc de 21,3 procente.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică din China, anul trecut producţia de carne de porc, vită, oaie şi pasăre a fost de 76,49 milioane tone, în scădere cu 10,2 la sută faţă de anul precedent. Concret, producţia de carne de vită a fost în 2019 de 6,67 milioane tone, în creştere cu 3,6 la sută; cea de carne de oaie a crescut şi ea cu 2,6% până la 4,88 milioane tone, iar producţia de carne de pasăre a înregistrat o creştere şi mai consistentă (12,3%), ajungând la valoarea de 22,39 milioane tone.
În schimb, în ceea ce priveşte carnea de porc, a rezultat o cantitate de numai 42,55 milioane tone, cu 21,3 la sută mai puţin comparativ cu 2018. Creşteri au fost semnalate şi în sectorul producţiei de ouă (33,09 milioane tone, un plus de 5,8%) şi a producţiei de lapte (32,01 milioane tone, în creştere cu 4,1%).
În pofida acestei evoluţii generale negative, în luna decembrie sectorul suin a dat semne de redresare. Astfel, efectivele de porci monitorizate de autorităţile de la Beijing s-au mărit cu 14,1% faţă de perioada similară din 2018, în timp ce numărul scroafelor de reproducţie a sporit pentru a treia lună consecutivă, înregistrând o creştere lunară de 2,2 la sută în decembrie.
China a lansat luna trecută un plan de acţiune de trei ani pentru restabilirea producţiei de porci, în efortul său de a stabiliza aprovizionarea cu carne de bază, urmărind să atingă capacitatea de producţie normală în 2021. Strategia vizează, printre altele, sprijinirea crescătorilor prin creşterea subvenţiilor, susţinerea investiţiilor în infrastructură şi alocarea de credite.