Reprezentanţii Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă că, începând de astăzi, 1 noiembrie, se deschid pieţele de porci din judeţ care au fost autorizate sanitar-veterinar.
Conform unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor vor putea fi comercializaţi doar porcii proveniţi din gospodăriile populaţiei sau din exploataţiile comerciale de tip A. „Este interzisă mişcarea către abator atât a suinelor vii, cumpărate din târgurile de animale, cât şi a suinelor provenind din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei). Vânzarea-cumpărarea suinelor vii pe teritoriul României se efectuează doar dacă acestea sunt identificate (crotaliate) şi sunt însoţite de un certificat de sănătate şi de formularul de mişcare, documente emise la cererea proprietarului/deţinătorului de animale vii, de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA Arad, pentru exploataţia respectivă”, se arată în comunicatul citat de glsa.ro.
Medicii veterinari susţin că transportul porcilor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, la solicitarea proprietarilor autovehicolelor. „Certificarea sanitar-veterinară a mişcărilor de suine reprezintă o măsură de biosecuritate aplicabilă în contextul încetării vaccinării contra pestei porcine clasice a suinelor domestice şi a liberalizării comerţului cu suine vii pe teritoriul Romaniei. Costurile aferente certificării stării de sănătate a suinelor în exploataţiile de origine, sunt suportate de către proprietarii/deţinătorii animalelor, persoane fizice sau juridice, conform tarifelor de liberă practică stabilite de Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Arad şi afişate la fiecare cabinet medical veterinar de liberă practică”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor mai susţin că în cazul în care, în urma controalelor ce se vor efectua de către autorităţile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor împreună cu celelalte instituţii abilitate se vor constata încălcări ale normelor privind mişcarea animalelor vii, proprietarul, deţinătorul sau transportatorul animalelor în cauză riscă o amendă cuprinsă între 1.200 şi 12.000 de lei.