ESTE DEZASTRU: 725 de focare de pestă porcină africană (PPA) au confirmate la porci domestici în 10 județe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi, până pe 22 august 2018, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit ANSVSA, până la această dată au fost confirmate focare de boală în opt exploataţii comerciale din judeţele Tulcea şi Brăila, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 117.704, atât în exploataţiile comerciale, cât şi în gospodăriile populaţiei.
De la data confirmării prezenței virusului în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice.
În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 județe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezența virusului fiind confirmată în 14 localităţi. Au fost uciși 1.382 de porci domestici și au fost afectaţi 14 porci mistreți.
În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. Au fost uciși 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 8 exploatații comerciale de mare capacitate, până la data de 22.08.2018, au fost uciși 70.036 de porci. Au fost afectaţi 18 porci mistreți, potrivit comunicatului ANSVSA
Autoritatea Sanitară Veterinară NU precizează care sunt cele 8 exploatații comerciale în care a fost confirmată prezența PPA. Prezintă însă o situație detaliată a evoluției focarelor de PPA:
Regiunea de N-V a României:
– Județul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți;
– Județul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț;
– Judeţul Sălaj – 3 cazuri la mistreţi.
Regiunea de S-E a României:
– Județul Tulcea – 514 focare, din care 508 focare în gospodăriile populației, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 4 focare în exploatații comerciale industriale, un focar într-un abator aparținând unei exploații comerciale și 17 cazuri la mistreți;
– Județul Brăila – 29 de focare în gopodăriile populației și 2 în exploatații comerciale;
– Județul Constanța – 53 de focare în gospodăriile populației;
– Judeţul Ialomiţa – 89 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț;
– Judeţul Galaţi – 2 focare în gospodăriile populației;
– Județul Ilfov – un focar într-o anexă a unei stâne;
– Județul Călărași – 2 focare în gospodăriile populației.
AGROINFO a solicitat detalii din partea DSVSA Brăila, însă până la această oră singurul răspuns pe care l-am primit a fost că majoritatea celor care ne-ar putea spune mai multe despre cele două exploatații comerciale în care, potrivit ANSVSA, a fost confirmată prezența virusului PPA, „sunt pe teren, în focare”.
Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), spune că în judeţul Brăila ar fi vorba de ferma din Tichileşti a lui Gheorghe Caruz, unde ar fi cca. 40.000 de porci, precum şi de o fermă din localitatea Berteşti, cu un efectiv de cca. 450 de capete de scroafe. Nici una dintre ferme nu este membru al APCPR. Dar, subliniază Ladoşi, din punctul nostru de vedere sunt suspiciuni, oficial nu există certitudinea. În cadrul grupului de lucru din care facem parte la Ministerul Agriculturii, am discutat că nu răspândim zvonuri. Comunicarea privind confirmarea prezenței PPA a venit însă oficial, din partea ANSVSA, dar fără alte detalii.
Publicaţia stiridebuzau.ro scrie că DSVSA Buzău monitorizează o fermă din judeţ care are un punct de lucru în Brăila, afectat de pesta porcină africană.
În judeţul Tulcea, potrivit lui Ladoşi, sunt patru ferme comerciale de creştere a suinelor: La Carniprod, Pigcom şi Dab Zootehnica efectivele de porci au fost lichidate deja, iar a patra exploataţie comercială din judeţ aparţine Penitenciarului Tulcea.
Detalii AICI: A TREIA FERMĂ COMERCIALĂ în care VOR FI OMORÂŢI TOŢI PORCII!