Membrii Federaţiei Naţionale PRO AGRO se arată îngrijoraţi de pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru filiera porcului românesc şi pentru toată economia României.
Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei, lipsa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgenţă face ca orice măsură să nu prezinte o acoperire legală.
“Fermierii au cheltuit din surse proprii sume imense pentru acoperirea programelor de biosecuritate din ferme. Serviciile veterinare au muncit ani de zile pentru ieşirea porcului românesc în spaţiul comunitar şi la export. Această boală poate duce în faliment pe toţi crescătorii de suine, este alertă de gradul zero pentru sectorul suin din România!”, susţin reprezentanţii PRO AGRO.
În context, aceştia solită Guvernului acţiuni imediate, “dând imediat undă verde proiectului de HOTĂRÂRE postat în consultare publică, pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.”
În cazul acestei boli focarele se extind rapid, nu există tratament sau vaccin, porcii sunt ucişi şi cadavrele neutralizate. Statele vecine care trec prin această boală de ceva timp au incinerat zeci de mii de cadavre, costurile sunt enorme!
“În acelaşi timp, vă rugăm să aveţi în vedere aprobarea de urgenţă a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate - conform H.G. 1214/2009 modificată”, adaugă PRO AGRO.