Ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Pajiştilor se află în dezbatere la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor şi am speranţa că săptămâna viitoare va fi adoptată, a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Am venit în primăvară cu această ordonanţă de urgenţă care modifică Legea Pajiştilor, dar ca orice act normativ de acest tip trebuie să fie aprobat prin lege. Ea a trecut de Senatul României, cu anumite modificării şi este în prezent în dezbatere la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. Am speranţa că săptămâna viitoare va trece şi de comisie şi imediat ce legea va fi aprobată vom veni şi cu normele metodologice”, a spus Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii i-a răspuns lui Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), care l-a întrebat când se vor finaliza normele metodologice pentru Legea Pajiştilor, afirmând că de un an şi jumătate crescătorii de animale şi primăriile nu ştiu ce să facă din cauza lipsei acestor norme.
„Când se va lua o măsură de echitate între subvenţia pentru păşunile şi fâneţele din zonele de şes şi cele de munte pentru că este e o diferenţă de 4,6 ori, iar oaia de la munte nu mănâncă de 4,6 ori mai mult decât oaia de la şes şi condiţiile de la munte nu sunt mai grele decât cele de la şes când stai la 35-40 de grade cu animalele?”, a întrebat Viorel Matei.
Şeful MADR a subliniat că principala problemă reclamată de fermieri pe Legea Pajiştilor a fost legată de faptul că păşunea nu mai ajungea să fie administrată de asociaţiile reprezentative din comună pentru că era un interes foarte mare din partea consiliilor locale sau a "asociaţiilor făcute peste noapte" de a încasa subvenţiile de la Agenţia de Plăţi. „A fost o prioritate pentru noi de a rezolva această problemă, iar în primăvara acestui an am modificat Legea Pajiştilor şi cred că această deficienţă majoră care a existat a fost corectată. Am venit cu această ordonanţă de urgenţă în favoarea crescătorilor de animale şi mai mult, pentru a evita anumite derapaje vizavi de redevenţa pe care o cer Consiliile Locale s-a venit cu un contract tip agreat de dumneavoastră. Este important ca această situaţie să fie clarificată, undeva în primăvară, pentru a se putea depune cererile respective la APIA", a spus şeful MADR.