Durata de concesionare a pajiştilor a crescut de la 5 la 7 ani! Aceasta este decizia membrilor Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, cuprinsă în proiectul de lege pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
„Printre modificările propuse de Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor s-a prevăzut şi creşterea duratei de concesionare a pajiştilor către fermieri de la 5 la 7 ani”, ne-a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.
O altă modificare adusă Legii pajiştilor face referire la încărcătura optimă de animale pe hectarul de pajişte. „Încărcătura optimă pe suprafaţa de pajişte prevăzută în lege a fost majorată de la 0,3 UVM/ha la 0,6 UVM/ha”, a spus Nini Săpunaru.
Potrivit acestuia, raportul comun al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, privind adoptarea noii Legi a pajiştilor va fi finalizat săptămâna aceasta.
Mai rămân însă multe de clarificat în Legea Pajiştilor. Şeful MADR spunea la finalul lunii septembrie că principala problemă reclamată de fermieri pe Legea Pajiştilor a fost legată de faptul că păşunea nu mai ajungea să fie administrată de asociaţiile reprezentative din comună pentru că era un interes foarte mare din partea consiliilor locale sau a „asociaţiilor făcute peste noapte” de a încasa subvenţiile de la Agenţia de Plăţi. „A fost o prioritate pentru noi de a rezolva această problemă, iar în primăvara acestui an am modificat Legea Pajiştilor şi cred că această deficienţă majoră care a existat a fost corectată. Am venit cu această ordonanţă de urgenţă în favoarea crescătorilor de animale şi mai mult, pentru a evita anumite derapaje vizavi de redevenţa pe care o cer Consiliile Locale s-a venit cu un contract tip agreat de dumneavoastră. Este important ca această situaţie să fie clarificată, undeva în primăvară, pentru a se putea depune cererile respective la APIA”, spunea, în septembrie, Daniel Constantin.