În Germania, indicele privind preţul laptelui din ianuarie 2017 se situează cu 105 puncte sub media de 108 înregistrată anul trecut. Faţă de cel mai recent calcul al acestui indice, costurile de producţie au scăzut cu 1,03 cenţi/litru, ajungând la 43,74 cenţi/litru.
Aceste cifre oglindesc eforturile firmelor producătoare de lapte de a-şi reduce costurile, având în vedere că preţul plătit pentru lapte este de 33,74 cenţi/litru şi astfel cu aproximativ 10 cenţi sub preţul necesar acoperirii tuturor costurilor de producţie, relatează asociaţia germană a producătorilor de lapte, MEG Milch Board.
Preţul plătit de către fabricile de lactate producătorilor a crescut din octombrie 2016 şi până în ianuarie 2017 cu 3,6 cenţi/litru de lapte, astfel că diferenţa până la acoperirea costurilor a ajuns la 23 la sută.
Scăderea preţurilor de producţie se datorează costurilor reduse pentru hrana suplimentară şi creşterii subvenţiilor pentru vite. Faţă de media de anul trecut, de 26,86 cenţi/litru, în regiunile din nord s-au plătit preţuri mai mari pentru lapte, de 33,36 cenţi, iar în zona de est, preţul a crescut de la 27,27 la 33,85 cenţi.
În sud, preţul plătit pentru lapte a crescut de la 29,52 cenţi/kg la 34,21 cenţi, astfel că deficitul s-a redus într-o măsură mai mică (de doar 10 la sută) faţă de celelalte regiuni.
sursa: agrarticker.de