Decizia producătorului de lactate Friesland Campina de a nu mai prelua laptele de la mai multe centre de colectare din nord-vestul ţării este legală, dar nu este morală faţă de micii producători de lapte cu care au lucrat până acum, afirmă Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Acesta recunoaşte că, din păcate, producătorii români de lapte nu sunt încă suficient de uniţi şi de bine organizaţi ca să poată influenţa, prin negociere, o astfel de decizie în relaţia cu procesatorii.
„Nu am afirmat nicăieri că ei aduc lapte numai din Ungaria. Şi pe mine m-a deranjat că eu am spus una, iar presa a scris alta. Ei (Friesland - n.red.), ca şi societate, în baza unui contract, pot să renunţe la preluarea laptelui, respectând regulile contractului şi au respectat toate regulile contractului, deci nu îi putem acuza absolut deloc de acest lucru, ci doar de faptul că nu sunt loiali şi corecţi faţă de fermierii de care s-au folosit până acum. Până acum fermierii mici au fost buni, pentru că în iarnă când preţul laptelui SPOT pe piaţa liberă era mult mai mare, aceşti producători mici au fost buni. Nu au renunţat la ferme, ci la centre de colectare lapte, unde duc laptele producătorii cu cinci până la zece vaci. Exact pe ăştia i-au lovit acum, fermierii care au plecat de la două vaci şi au crescut până la zece vaci şi acum s-au trezit că nu au unde să dea laptele. Aici este problema.
Ei (Friesland - n.red.) au comunicat într-adevăr din timp, conform contractului, cu 20 de zile înainte, că din 15 iunie 2014 nu vor mai prelua laptele din centrele de colectare, dar nu este vorba de 50 de centre de colectare din toată ţara. Sunt 50 de centre de colectare numai în judeţul Mureş, mai sunt peste 20 de centre în Bihor, mai sunt în Satu Mare, în Cluj.
Se mai face o afirmaţie: că e vorba de 5.000 de litri de lapte, de la 50 de centre de colectare. Numai în Mureş sunt 56 de centre de colectare, unde este vorba de vreo 50.000 de litri de lapte. Asta îmi spun mie colegii din Mureş, iar eu trebuie să îi cred pe ai mei, ei îi cred pe ai lor.
Este legal, dar nu este moral faţă de fermierii cu care au lucrat până acum. Au tot dreptul, dar nu este moral. Aici este şi slăbiciunea noastră, a fermierilor. Dacă am fi într-adevăr serioşi toţi, ar trebui ca inclusiv fermierii cu 5.000 sau 10.000 de litri de lapte care dau lapte la Friesland să nu le mai dăm nici un gram de lapte din România, dar nu suntem încă în stare să facem chestia asta”, ne-a declarat Claudiu Frânc.
„Şi anul trecut, Friesland a fost singurul procesator de lapte din România care a redus preţul laptelui pe perioada verii”, a adăugat acesta referitor la preţul laptelui.
Ce fac micii producători cu laptele?
„Câţiva dintre aceşti mici producători şi-au găsit alţi procesatori, câţiva dintre ei aruncă laptele, o mare parte din centrele de colectare au fost preluate de un coleg care lucrează cu Albalact şi colectează lapte din judeţul Mureş şi a preluat el o mare parte din aceste centre”, ne-a mai spus preşedintele FCBR.