Piaţa globală a lactatelor este afectată de supraofertă şi diminuarea cererii de pe piaţă chineză. Preţurile internaţionale la lapte au scăzut cu până la 50%, transmite Reuters.
În ultimii ani, China a fost una dintre pieţele de lactate cu cel mai puternic ritm de creştere, însă, în ultimul an, consumul a scăzut, după ce preţurile ridicate au redus cererea internă, lăsând stocuri neconsumate de lapte praf importat. „Cred că va mai dura şase luni până când perspectiva se va îmbunătăţi”, a apreciat Susan Kilsby, analist la NZX Agri. Ea a adăugat că, în primăvară, ar trebui să asistăm la o creştere sezonieră a producţiei de lapte în Uniunea Europeană, SUA şi China.
Preţul global al laptelui a scăzut cu 50%
Declinul semnificativ al preţurilor coincide cu planurile unor fermieri europeni de a-şi majora producţia înaintea eliminării cotelor la lapte, în luna aprilie. În plus, embargoul introdus anul trecut de Rusia a eliminat cea mai mare piaţă de desfacere a brânzeturilor din UE, piaţă cu vânzări de un miliard de euro în 2013.
Producătorii din SUA, unde accentul cade pe asigurarea cererii interne, au fost iniţial protejaţi de scăderea preţurilor internaţionale, însă, în prezent, analiştii estimează că şi aceştia încep să resimtă impactul preţurilor reduse. „În timp ce preţul global la lapte a scăzut cu 50%, preţurile pentru consumatorii noştri s-au redus cu doar 12%”, a declarat Garry Helou, director operaţional la Murray Goulburn, cel mai mare producător de lactate din Australia, potrivit Agerpres.
Hogan: Alocarea de sprijin pentru sectorul laptelui, la îndemâna ministrului Constantin
Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a făcut recent o declaraţie care ar putea ridica moralul fermierilor români, îngrijoraţi de perspectivele eliminării cotelor de lapte, începând cu luna aprilie.
Adresându-se celor peste 100 de jurnalişti acreditaţi să participe la întâlnirea anuală DG Agri, succesorul lui Dacian Cioloş a declarat că nu există deocamdată motive serioase de îngrijorare cu privire la o eventuală destabilizare a pieţei laptelui după data de 31 martie, când, se ştie, vor dispărea cotele de lapte.„Nici un stat membru UE nu a înregistrat scăderi severe ale preţurilor laptelui în ultimii ani. Pentru a ţine sub control supraproducţia, fermierii trebuie să devină activi”, a precizat irlandezul în conferinţa de la Bruxelles. Acesta a mai declarat că autorităţile de la Bucureşti ar putea interveni în favoarea producătorilor. „Există posibilitatea acordării de sprijin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală sub forma plăţilor cuplate, dacă ministrul român al agriculturii va considera că este necesară o astfel de intervenţie. El are opţiunea de a aplica o asemenea măsură”, susţine Phil Hogan.