Peste 30.000 de pui bolnavi de Newcastle ar fi putut ajunge pe piaţa cărnii din România. Puii proveneau de la o fermă din judeţul Ialomiţa şi au fost găsiţi într-un transport ilegal către un abator din Vaslui. Ambele unităţi au fost sancţionate, iar cercetările continuă.
Proprietarul unei ferme de pui de carne cu un efectiv de 96.500 capete a informat, vineri, 7 noiembrie, DSVSA Ialomiţa despre creşterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice. Inspectorii de la DSVSA Ialomiţa s-a deplasat la faţa locului unde au constatat că sunt păsări bolnave şi muribunde. Cadavrele la care s-au găsit leziuni ce pot fi atribuite Bolii de Newcastle au fost necropsiate şi au fost recoltate probe pentru examen de laborator, în vederea precizării diagnosticului. În context, DSVSA a dispus restricţii sanitare veterinare în exploataţia respectivă de păsări, până la sosirea rezultatelor analizelor de laborator.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, inspectorii DSVSA Ialomiţa au revenit în ferma cu pricina pentru recluarea investigaţiei şi recoltării de probe suplimentare pentru trimiterea lor la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii de boală. Aceştia au observat că efectivul de pui este mai mic faţă de ziua precedentă şi că nu a fost respectată interdicţia de a nu mişca efectivul de animale. În acest sens, proprietarului fermei i-a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 20.000 lei şi au fost informate de îndată organele de Poliţie, respectiv, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR.
În urma verificărilor s-a descoperit că transportul ilegal de păsări (32.280 de capete) a ajuns intr-un abator în judeţul Vaslui.
Verificările efectuate de către inspectorii DSVSA Vaslui şi de reprezentanţii Poliţiei au arătat că transportul nu era însoţit de Certificat sanitar veterinar şi aviz sanitar veterinar interjudeţean, deţinătorii unităţii de abatorizare nu anunţaseră personalul sanitar veterinar despre intenţia de sacrificare, formularul de lanţ alimentar nu avea număr şi nu era semnat de proprietarul exploataţiei de păsări. Abatorul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 60.000 de lei.
Ulterior, s-a confirmat existenţa Bolii de Newcastle la exploataţia din judeţul Ialomiţa, şi potrivit ANSVSA, se va convoca Centrul Local de Combaterea Bolilor pentru a aproba Planul de măsuri care va fi aplicat.