Concluziile unor studii efectuate de cercetătorii de la Harbin Veterinary Research Institute şi publicate în revista Life Sciences (publicație a Science China) urmăresc mutațiile virusului ASF (African Swine Fever / Pesta porcină africană) care au apărut în China. În total au fost izolaţi și caracterizaţi 22 de viruși aparținând genotipului II ASFv, toţi având mutaţii, pierderi sau înlocuiri de secvenţe genice în comparație cu „HLJ / 18”, cel mai vechi virus izolat din China.
Studiile au fost efectuate în perioada iunie-decembrie 2020 şi au fost prelevate 3.660 de probe de la ferme, abatoare și unităţi de prelucrare a cărnii din provinciile Hebei, Heilongjiang, Hubei, Mongolia Interioară, Jilin, Liaoning și Shanxi.
Conform cercetătorilor chinezi „apariția viruşilor mutanți naturali virulenţi inferiori face mai dificilă diagnosticarea precoce a bolii și creează noi provocări pentru controlul pestei porcine africane". Oricum, având în vedere populația uriașă de porci din China și perioada endemică de peste 2 ani, nu este surprinzător să apară o diversitate genetică complexă a virusului ASF în China. Dintre viruşii izolaţi, 11 au avut 4 tipuri diferite de mutații naturale sau de deleție în cadrul genei EP402R și au prezentat un fenotip care nu este absorbant (non-HAD). Alte 4 mutaţii izolate au fost testate pentru virulență şi două s-au dovedit a fi la fel de letale ca HLJ / 18, ]n timp ce alte două mutaţii izolate non-HAD au prezentat virulență mai mică, dar sunt extrem de transmisibile.
Controlul bolii se bazează pe diagnosticul rapid și sacrificarea animalelor infectate iar apariția mutanților non-HAD va provoca mai multe probleme pentru controlul ASF în China deoarece acestea au o evoluţie lentă și semne ușoare, în timp ce virusul este răspândit continuu.
La Institutul Harbin se lucrează pentru producerea unui vaccin ASF bazat pe stergerea genei a 7-a. Oamenii de știință își propun să afle dacă vaccinul lor oferă sau nu protecție împotriva noilor tulpini inferior virulente.
Focarele de pestă porcină africană din 2019 au dus la dispariția (estimată) a cel puțin 40% din efectivul de scroafe din China, ceea ce a condus la creşterea preţului atât la animalele vii, cât şi pentru carne.
Sfârşitul anului 2020 şi începutul anului curent aduc mesaje pozitive. Industria creşterii porcilor este în plin proces de revenire şi noi ferme sunt construite. De exemplu, la începutul lunii decembrie 2020, agenția de știri Reuters a scris despre o imensă fermă de porci cu 21 clădiri etajate, construită de Muyuan Foods în Nanyang (provincia Henan) şi care va adăposti 84.000 de scroafe şi va produce cca. 2,1 milioane purcei/an.