Adama
Vinasa Rompak
AGRICOVER

PERICOL DE MOARTE pentru ANIMALE! VĂ EXCLUDE DE LA SUBVENȚIA APIA pe PĂȘUNE!

Publicat: 11 iunie 2018 - 12:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AMENINȚARE URIAȘĂ PENTRU ANIMALE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii români care solicită subvenția pentru pajiști că sunt obligați să respecte această regulă de ecocondiționalitate. Sunt 11 plante de care trebuie să scăpați de pe pășuni sau pajiști. Multe dintre aceste plante ucid animalele!

APIA a publicat Ghidul de identificare a principalelor specii de buruieni ce constituie vegetație nedorită pe pajiști. Vă punem la dispoziție lista celor 11 buruieni pe care trebuie să le eliminați de pe pășuni ca să fiți eligibili pentru încasarea subvenției APIA.

1. Ambrosia sau iarba pârloagelor este considerată una dintre cele mai nocive plante din lume (cu răspândire rapidă și pe teritoriul României), fiind vinovată de diminuarea producției la speciile cultivate sau a vegetației de pe pajiști, mai ales de afecțiunile alergice grave pe care le provoacă oamenilor în perioada înfloririi (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronșic) dată fiind cantitatea mare de polen produsă de plantă, dimensiunea, respectiv structura grăunciorilor de polen. Distrugerea acestei buruieni de către proprietarii sau deținătorii terenurilor infestate cu această plantă este obligatorie conform Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Ambrozia crește, în general, în locuri ruderale sau degradate, fiind frecventă pe marginea drumurilor, căilor ferate, în apropierea șantierelor, lângă cursuri de apă, pe terenuri agricole lipsite de vegetație sau prost întreținute. Crește pe pajiști și în toate culturile agricole, mai puțin în cele cu densitate mare. Cel mai des apare în culturile de floarea soarelui, soia, porumb, sfeclă, cartof, deoarece specificul acestor culturi cu face posibilă combaterea totală a acestei buruieni. ambrozie-coperta_b

Distrugerea buruienii se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, în funcție de caracteristica zonei sau a terenului, suprafața îmburuienată, gradul de dezvoltare și densitate a plantelor de ambrzia, stadiul culturii infestate, prin:
- lucrări de pregătire a terenului, respectiv de întreținere a culturii: grăpat, lucrarea cu combinatorul, prășit manual sau mecanic;
- cosit manual sau mecanic (ori de câte ori este nevoie);
- smulgerea manuală a plantelor, dacă densitatea buruienilor este redusă.

2. Brusture, lipan constituie o problemă pe pajiști prin faptul că nu este consumat de animale și împiedică dezvoltarea altor specii cu valoare furajeră, sufocând vegetația. Capitulele sale (ciulini) se agață foarte ușor de blana animalelor, de îmbrăcăminte, saci și alte materiale textile, facilitând răspândirea plantei pe distanțe mari. Depreciază calitatea lânii de oaie și creează probleme mari la prelucrarea acesteia. Crește în culturi, livezi, pe pajiști, pe marginea drumului, în toate zonele, de la câmpie la munte, fiind rezistentă la secetă și temperaturi extreme. lipan_b
Planta trebuie distrusă în faza de rozetă, înainte de a emite tulpini, prin stropire cu erbicide sau cu sapa prin tăiere sub colet pentru a nu regenera.

3. Scaiete, ciulin crește pe pajiști și terenuri nelucrate. scaiete_bEste o buruiană periculoasă, agresivă, deoarece se dezvoltă rapid, sufocând vegetația. Planta trebuie distrusă în faza de rozetă, înainte de a emite tulpini, fie prin stropire cu erbicide, fie cu sapa, prin tăiere sub colet pentru a nu regenera. Dacă au apărut inflorescențe, aceastea trebuie tăiate și arse, după ce usucă, întrucât semințele (până la 12.000 pe plantă) se răspândesc ușor prin vânt la câțiva kilometri distanță datorită smocului de perișori care le însoțește.

4. Cucuta crește în toată țara, de la șes la munte, fiind întâlnită în sărături, locuri ruderate, tufărișuri. cucuta-doi_bPlanta are miros de șoarece. Toate părțile plantei, în stare de verde sau uscată, sunt toxice pentru animale și om, având efect paralitic asupra sistemului nervos, putând cauza moartea dacă este ingerată. Planta trebuie distrusă cu sapa sau prin stropire cu erbicide.

5. Scaiul dracului, rostogol crește îndeosebi pe pășuni uscate și nu este consumată de animale. scaiul-dracului_bMai mult, din cauza țepilor, animalele nu pot paște nici iarba din imediata apropiere. Planta trebuie distrusă cu sapa sau prin stropire cu erbicide. Dacă plantele au ajuns la maturitate, trebuie arse, în acest fel distrugându-se și semințele.

6. Alior sau laptele câinelui este răspândită pe pajiștile din zona de câmpie, până la etajul pădurilor de conifere. alior_bÎntreaga plantă este toxică, atât în stare verde, cât și uscată. Sucul lăptos conținut în frunze și tulpini provoacă iritații grave la contactul cu pielea. Cauzează inflamații, însoțite de purgații și sângerări drastice dacă este consumată de animale.
Planta se distruge prin stropire cu erbicide sau cu sapa.

7. Feriga de câmp sau țolul lupului conține substanțe toxice în toate organele plantei, putând provoca moartea animalelor care o consumă. feriga-de-camp_b
Feriga de câmp crește în colonii întinse la marginea pădurilor, prin poieni și pajiști, în regiunea montană. Rizomii sunt rezistenți la foc, prin urmare, arderea nu constituie un mijloc eficace de combatere a acestei buruieni. Planta trebuie distrusă fie prin stropire cu erbicide, fie periodic, cu sapa, pe măsură ce regenerează.

8. Măcrișul mărunt, măcrișul iepurelui crește pe pajiștile umede din regiunea de câmpie până-n regunea submontană, pe soluri sărace, nisipoase, moderat acide.macris_b
Planta conține oxalați ce conferă toxicitate plantei dacă este consumată de animale în cantitate mare, concretizată prin manifestări nervoase, iritație gastro-intestinală și tulburări renale. Cabalinele sunt foarte sensibile, moartea putând surveni în 2-3 ore de la consumul unei cantități mari de măcriș. Planta se combate prin stropire cu erbicide sau prin distrugere periodică a rizomului persistent, cu sapa.

9. Strigoaie sau steregoaie crește frecvent pe pășunile, fânețele, poienile umede din zona de deal și de munte. strigoaia_bStrigoaia este o plantă foarte toxică. Întreaga plantă (dar în special rizomii și lăstarii tinerii) conține numeroși glucoalcaloizi toxici pentru animale și om. Consumarea de către animale a plantei verzi sau sub formă de fân provoacă intoxicații grave cu manifestări digestive renale, respiratorii, locomotorii-nervoase. Planta s distruge prin stropire cu erbicide sau cu sapa.

10.Dracila, holeră sau scai tătăresc constituie o problemă pe pajiști și în culturile agricole din cauza spinilor foarte ascuțiți și a ciulinilor agățători ce îngreunează tunsul oilor și depreciază calitatea lânii. dracila_bPlantele tinere sunt otrăvitoare pentru animale, în special cai și porci. De asemenea, pot provoca dermatite de contact la unele persoane. Se combate prin stropire cu erbicide, tăiere cu sapa, după care trebuie arsă pentru distrugerea spinilor și a fructelor, respectiv a semințelor.

11. Cornac, cornuți sau scaietele popii crește în culturi, pe pajiști, pe marginea drumurilor, în zone cu veri calde. Buruiana constituie o problemă pe pajiști prin faptul că plantele tinere sunt toxice pentru taurine, cai și porci, iar fructele se agață ușor de blana animalelor, îndeosebi a oilor, răspândindu-se pe această cale, și creează probleme la prelucrarea lânii, depreciindu-i calitatea.
Se combate prin stropire cu erbicide, prin tăiere cu sapa, după care trebuie arsă, pentru distrugerea fructelor și semințelor.

cornac_b

Vizualizat: 21906 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

02 decembrie 2024 - 15:43

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează astăzi că în perioada 02 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025. 

Hotărâre MADR: O nouă plată suplimentară APIA!

Hotărâre MADR: O nouă plată suplimentară APIA!

02 decembrie 2024 - 15:07

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre care aduce modificări în subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale.

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la APIA: Subvenții APIA crescători animale!

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la APIA: Subvenții APIA crescători animale!

02 decembrie 2024 - 13:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către ANZ.

APIA începe de azi plata subvenției de 57 euro/bovină!

APIA începe de azi plata subvenției de 57 euro/bovină!

02 decembrie 2024 - 06:27

Crescătorii de bovine, sector carne, așteaptă plata diferenței de 30% din cuantumul PD 22 - Sprijin cuplat pentru venit - carne de vită. APIA le-a achitat crescătorilor în avans 70% din cuantumul acestei subvenții.

Luați ACUM de la APIA 48 euro/animal cu un singur animal din această specie!

Luați ACUM de la APIA 48 euro/animal cu un singur animal din această specie!

02 decembrie 2024 - 05:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează, începând de astăzi, 2 decembrie, plățile finale la subvențiile agricole pe hectar și cap de animal aferente acestui an. Pentru un singur animal din această specie, crescătorii de animale primesc, pentru acest an, de la APIA minim 160 euro/cap.

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii!

01 decembrie 2024 - 14:13

Ministrul agriculturii, deputatul PSD Florin Barbu, a declarat duminică, la Slatina, la ieşirea de la urne, că a votat pentru toţii fermierii şi  a punctat că România are nevoie de stabilitate şi continuitate.

Suma APIA de 4 euro/ovină sau caprină, la plată de mâine!

Suma APIA de 4 euro/ovină sau caprină, la plată de mâine!

01 decembrie 2024 - 13:44

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le plătește crescătorilor de ovine/caprine, începând de luni, 2 decembrie, diferența pentru sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap animal. Diferența este de 30%, crescătorii au încasat la avans 70% din valoarea acestei subvenții.

Subvenție APIA vaci lapte de 89 euro/vacă la plată de săptămâna viitoare!

Subvenție APIA vaci lapte de 89 euro/vacă la plată de săptămâna viitoare!

29 noiembrie 2024 - 10:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va vira crescătorilor de vaci de lapte, începând de luni, 2 decembrie, diferența pentru sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap animal. Diferența este de 30%, crescătorii au încasat la avans 70% din valoarea acestei subvenții.

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Glumă bună

Glumă bună
O pereche proaspăt căsătorită ieşea din biserică. Detalii