Asociaţia Presei Agricole din România poate să consemneze şi să vă aducă la cunoştinţă o premieră pentru media de specialitate din ţara noastră. Organizaţia a fost invitată la cea mai importantă manifestare din domeniu, congresul Federaţiei Internaţionle a Jurnaliştilor Agrarieni (IFAJ), aflat la cea de a 58-a ediţie.
Incomparabil, ca amploare, cu alte reuniuni din domeniul jurnalismului agricol, congresul IFAJ ne-a dat posibilitatea să explorăm relaţiile internaţionale dincolo de întâlniri protocolare şi conferinţe ultra specializate, punând bazele unei colaborări care sperăm să reziste peste timp. Scoţia, ţara aleasă gazdă în acest an, s-a dovedit a fi destinaţia ideală pentru un asemenea eveniment de excepţie. Tărâmul whisky-ului şi al bovinelor Angus a servit drept sursă de inspiraţie pentru cei peste 200 de jurnalişti veniţi din 37 de ţări. Fără să îmbrace tradiţionalele kilturi, dar ghidaţi de sunetul cimpoaielor, cei prezenţi au avut parte de patru zile deosebit de interesante.(...)
Licitaţii de animale
Primul contact cu agricultura scoţiană a fost cu adevărat spectaculos şi a avut ca punct de reper Thainstone Exchange Centre, cea mai mare piaţă de licitaţie de animale din Scoţia, operată de grupul ANM (Aberdeen and Northern Marts). Proprietatea a nu mai puţin de 7.000 de fermieri, grupul funcţionează ca o cooperativă şi are ca activitate de bază comerţul cu animale, dar pe lângă asta se ocupă şi cu tranzacţii de terenuri, licitaţii non-agricole, industria de catering şi organizarea de evenimente. Având în spate o experienţă de 142 de ani, ANM Group reprezintă în momentul de faţă una dintre cele mai dinamice şi progresiste afaceri care deservesc sectorul agricol din Marea Britanie, cu vânzări anuale de peste 90 milioane de lire sterline. În ziua în care delegaţia IFAJ s-a aflat la Thainstone, au fost vândute 512 bovine, 8.317 ovine şi 234 baloţi de furaje. Chiar am asistat la câteva tranzacţii şi totul pare extrem de bine organizat. Animalele sunt introduse în arenă, după care începe licitaţia. Locul este ca un amfiteatru, iar cei mai vocali fermieri se poziţionează de regulă în jurul padoc-ului. Licitaţia nu durează mai mult de câteva minute.
După această experienţă inedită, am avut parte de o vizită la una dintre cele mai „verzi” ferme din Marea Britanie, unde se produc îngheţata şi chips-urile Mackie's. O afacere de familie, foarte bine închegată, care are în proprietate 650 hectare de teren arabil, 300 vaci de lapte din rasele Holstein şi Jersey, şi o cifră anuală de afaceri de 22 milioane de lire sterline. Independenţa energetică şi-a dobândit-o după instalarea celor trei turbine eoliene, cu o capacitate de 2,5 MW fiecare, şi a panourilor solare ce furnizează 175 kW pe oră. Un model de business sustenabil, la care şi-au adus aportul patru generaţii de fermieri.
Detalii privind experienţa din patria bovinelor Angus puteţi citi în revista Ferma – octombrie 2014!