Vicepreşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Laszlo Nagy Csutak a cerut marţi, 14 iunie, tuturor medicilor veterinari din opt judeţe aflate la graniţa cu Ucraina şi Rep. Moldova să adopte măsuri stricte pentru prevenirea apariţiei în România a pestei porcine africane, după ce Ucraina a anunţat, săptămâna trecută, apariţia unui nou focar de boală la o fermă de porci situată la 10 kilometri de graniţa cu România. Ce măsuri a luat ANSVSA şi ce trebuie să facă fermierii care cresc porci?
Ca judeţ, Botoşaniul este cel mai afectat, având în vedere situaţia epidemiologică apărută în ultima vreme. După cum cunoaşteţi, cam de o săptămână am fost informaţi că s-a depistat un focar de pestă porcină la o distanţă de 20 km de graniţa României şi care, având în vedere situaţia dată, ne-a pus în alertă maximă, a afirmat Csutak, aflat la Botoşani, citat de Agerpres.
Vicepreşedintele ANSVSA a cerut un control mai riguros la frontieră cu privire la importurile de animale şi de produse de origine animală, dar şi o monitorizare atentă a efectivelor de animale din judeţele vecine Ucrainei şi Republicii Moldova.
Controale stricte la frontieră! Nimeni nu intră cu mâncare în portbagaj!
Imediat după ce Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariţia unui nou focar de pestă porcină africană la o fermă de porci în Dovzhok, Novoselztskiy, Chernovtsy, zonă foarte apropiată de nordul României, la 10 km de graniţă, conducerea ANSVSA a dispus către DSVSA Botoşani covocarea unei şedinţe a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor.
În cadrul şedinţei de la sediul Prefecturii Botoşani au fost stabilite măsurile care vor fi aplicate în această situaţie:
•Interzicerea circulaţiei porcinelor din gospodăriile populaţiei, de la şi către târgurile de animale;
•Supravegherea efectivelor de porcine din gospodăriile populaţiei în vederea descoperirii tuturor cazurilor de îmbolnăviri la porcine;
•Activarea Unităţilor Locale de Combatere a Bolilor din toate comunele judeţului Botoşani;
•Supravegherea circulaţiei porcinelor prin controale în trafic, efectuate de către IPJ, DSVSA, în vederea evitării comerţului ilegal de porcine;
•Notificarea Punctelor de Inspecţie la Frontieră: Stânca - Costeşti şi Rădăuţi - Prut privind interdicţia intrării în România a bagajelor care conţin carne sau preparate din carne de porc din Ucraina şi Republica Moldova;
•Continuarea acţiunilor de informare a cetăţenilor şi de distribuire a afişelor informative pentru populaţie privind măsurile care se întreprind în cazul pestei porcine africane;
•Închiderea tuturor târgurilor de animale şi a aglomerărilor de animale din judeţul Botoşani;
•Informarea gestionarilor fondurilor de vânătoare despre evoluţia focarului de PPA şi interzicerea vânătorilor cu gonaci la porcii mistreţi şi asupra obligativităţii de a comunica toate cazurile de îmbolnăvire la porcii mistreţi sau mortalităţi;
•Medicii veterinari din comunele de frontieră vor inspecta periodic exploataţiile cu porcine, vor identifica porcii existenţi şi vor comunica proprietarului restricţiile stabilite pentru aceasta perioadă şi vor raporta zilnic către DSVSA acţiunile şi măsurile întreprinse;
•Toate controalele în trafic efectuate de reprezentanţii IPJ vor fi comunicate şi DSVSA, iar poliţia de frontieră va comunica DSVSA despre toate cazurile de porci mistreţi bolnavi sau morţi depistaţi în timpul activităţii zilnice desfăşurate.
ANSVSA precizează că specialişti ai Autorităţii au participat la şedinţa organizată de Comisia Europeană care a avut ca temă controalele veterinare, unde s-a pus accent pe întărirea controalelor la frontieră de către statele membre care au graniţă cu cele trei ţări terţe în care evolueză pesta porcină africană (Rusia, Belarus şi Ucraina).
Discuţiile s-au axat pe intensificarea măsurilor şi controalelor pentru vehiculele care transportă animele vii, sosite în UE din cele trei ţări terţe, controalele privind prezenţa produselor de origine animală în bagajele personale ale călătorilor şi confiscarea acestora.
ANSVSA reaminteşte crescătorilor de porcine faptul că pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală NU există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase, precizează ANSVSA.
Agroinfo v-a informat deja ce reguli trebuie să respectaţi ca să preveniţi apariţia bolii la porcii din gospodărie!