Ciobanii vâlceni preferă, mai degrabă, să exporte mieii pe piaţa arabă decât să-i sacrifice pentru Paşte, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele filialei vâlcene a asociaţie Romovis, Ivan Jinaru.
"Trebuie spus din start că anul trecut sectorul zootehnic cel mai bun la export a fost cel al ovinelor. Berbecuţii româneşti au avut mare căutare în statele comunitare dar mai ales pe piaţa arabă, care după cum se ştie este mare consumatoare de carne de oaie. Iar berbecuţii româneşti crescuţi, încă tradiţional, cu păşunat prin transhumanţă, hrăniţi ecologic, evident că au prioritate. În 2010, un berbecuţ de 20-30 de kilograme se vindea viu cu 2 euro/kg, iar tranşat ajungea şi la 5 euro pe kilogram", a precizat Jinaru.
Astfel, în preajma sărbătorilor pascale doar o jumătate, adică 25.000, din efectivul de miei din judeţul Vâlcea, vor fi sacrificaţi de ciobani, restul aşteptând toamna pentru a fi vânduţi la export spre ţările comunitare sau statele arabe.
În judeţul Vâlcea, unul dintre cele mai importante ca număr de oi din ţară, sunt înregistrate în jur de 70.000 de ovine, potrivit asociaţiei Romovis. Datele au fost furnizate de APIA, instituţia care a subvenţionat fermierii în 2010, cu 10 euro pe cap de oaie.
Comune bogate în efective de oi sunt Vaideeni, Malaia, Câineni, Titeşti şi Perişani, toate dispuse în zona montană a judeţului Vâlcea, unde păstoritul este principala ocupaţie a localnicilor.
Sursa: Agerpres