Un vas cu 13.000 de ovine din România nu a putut intra în Iordania, la începutul lunii iunie, după ce inspectorii veterinari iordanieni au descoperit că aproape jumătate din animale au murit.
Ministerul Agriculturii din Iordania a trimis înapoi în România, în 3 iunie 2015, un vas care transporta 13.000 de ovine provenite din România, după ce s-a descoperit că 5.200 de ovine au murit, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii din Iordania, Nimer Haddadin, informează publicaţia The Jordan Times, citată de Agerpres.
„Inspectorii au luat probe de la animalele moarte şi au descoperit că acestea nu au murit din cauza vreunei boli, ci pentru că firma de transport nu a asigurat hrană şi apă pentru animale”, a precizat Nimer Haddadin.
Acesta a adăugat că oile au fost importate de un trader local, iar animalele nu au primit hrană şi apă timp de opt zile. „Transportului i-a fost refuzată intrarea. Am cerut ca vasul să se întoarcă şi să rezolve problema animalelor moarte înainte de a permite celor sănătoase să intre în Iordania”, a mai spus purtătorul de cuvânt, citat de Agerpres.
Cioranu (Romovis): Din 19 până în 23 mai au plecat 55.000 de capete de miei spre Iordania
Iordania importă, din luna mai 2015, ovine vii din toate judeţele României.
Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis, ne-a spus că singurele condiţii de export sunt două analize de sânge, care costă în jur de 1 dolar/animal, dar acest cost este suportat de exportatori, nu de crescătorii de ovine.
„În 4 mai a ieşit primul model de certificat de sănătate, dar au fost nişte scăpări şi au fost restricţii în judeţele în care a fost scrapie. Am discutat cu iordanienii, au acceptat să cumpere şi din acele judeţe şi ca efect, din 19 până în 23 mai au plecat 55.000 de capete de miei spre Iordania. Animalele trebuie să stea 28 de zile în fermele de carantină. Se fac două analize de sânge la fiecare miel. Deocamdată exportatorii fac analizele şi ei le plătesc. Noi am insistat la ANSVSA să se amestece probele de la 20 de animale şi dacă testul iese pozitiv, atunci să se facă la fiecare animal din lotul respectiv”, ne-a declarat Cioranu.