Adama
AGRICOVER

Suntem pe locul III în Europa, la creşterea ovinelor

Publicat: 26 septembrie 2011 - 15:04
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cu cele aproape zece milioane de oi şi capre înregistrate, România urmează în topul european al crescătorilor de ovine după Marea Britanie şi Spania. „Suntem a treia ţară din Europa la creşterea ovinelor şi putem merge foarte bine către vârful ierarhiei”, spune Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. 

În ultima perioadă, tot mai mulţi fermieri români se orientează spre creşterea ovinelor şi caprinelor, chiar dacă în ţara noastră consumul de astfel de carne este semnificativ doar în perioada Paştelui. În general, se cresc oi şi capre fie pentru lapte, fie pentru exportul de animale vii. „La ovine este o creştere spectaculoasă. În ultimul an suntem a treia ţară din Europa la acest capitol și putem merge foarte bine către vârful ierarhiei. Este acum o piaţă foarte bună pentru carnea de ovină şi se lucrează acum pentru creerea unor hibrizi de carne”, a spus Tabără, pentru capital.ro.

Pe primele locuri în UE la numărul de ovine se situează deja în mod tradiţional Marea Britanie şi Spania.
În România, potrivit datelor Recensământului General Agricol, la nivel naţional s-a înregistrat un număr de 8.386.000 capete ovine, din care 8.152.000 capete (97,21%) la exploataţiile agricole fără personalitate juridică şi 234.000 capete (2,79%) la exploataţiile agricole cu personalitate juridică. Acestora li se adaugă cele 1.237.000 capete caprine, aflate aproape în exclusivitate în ferme fără personalitate juridică.

Turmă miei_b

Majoritatea efectivului de ovine aparţine tăranilor
Astfel, cea mai mare parte a efectivului de ovine şi caprine se află în proprietatea ţăranilor, aceştia crescând oile şi caprele pentru producţia de lapte.
„Există aici o piaţă foarte bună pentru produselor lactate, dar suntem tributari la capitolul branduire, la ceea ce înseamnă identitatea acestor produse. De exemplu, telemeaua de Sibiu sau de Banat este un produs de o calitate foarte bună. Acest gen de produse ar trebui promovat mai mult, mai ales pe pieţele externe”, consideră Tabără.

Echilibrarea pieţei – o măsură necesară
În ultima perioadă, s-au dezvoltat în România firme care cresc ovine câteva luni pentru ca apoi să le vândă pe pieţele unde se consumă masiv astfel de carne, mai ales ţările arabe.
„Problema noastră nu este acum piaţa internă. Ea nu se va echilibra dacă nu ieşim pe piaţa externă. Este esenţială capacitatea fermierilor de a livra produse pe piaţa externă care să corespundă atât calitativ cât şi cantitativ. Atunci vom discuta despre o piaţă echilibrată în România”, a mai spus Tabără.

Vizualizat: 5660 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Valeriu Tabără a participat la OvinExpo, Sibiu

Valeriu Tabără a participat la OvinExpo, Sibiu

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, a participat, sâmbătă 03 septembrie 2011, la OvinExpo – Mărginimea Sibiului, eveniment organizat în localitatea Sălişte, judeţul Sibiu.

Festivalul oierilor, la Timişoara

Festivalul oierilor, la Timişoara

Sfârşitul săptămânii trecute a fost prilej de mare sărbătoare pentru crescătorii de ovine bănăţeni, şi nu numai, dacă ne gândim că majoritatea sunt originari din Mărginimea Sibiului, deoarece una dintre cele trei asociaţii judeţene ale Crescătorilor de Ovine şi Caprine, respectiv „Ovis-Banatim” Timiş a organizat, pentru a cincea oară, tradiţionalul „Festival al oierilor”.

Crescătorii de ovine/caprine râmân şi cu animale reforme, şi fără subvenţii la timp

Crescătorii de ovine/caprine râmân şi cu animale reforme, şi fără subvenţii la timp

Prelungirea perioadei de desfăşurare a controalelor APIA în fermele beneficiarilor CNDP-ului la ovine/caprine până pe 15 septembrie (în loc de 31 august a.c.), prevăzută în Ordinul nr. 186/29 iulie 2011, publicat în M.O. nr. 544 din 1 august a.c.., împiedică activitatea de reformare a acestor specii - acţiune ce se derulează preponderent în lunile august - septembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
gelu
|
09. 27, 2011. Tuesday 07:31

dupa cum ne-a obisnuit domn` ministru care n-are alta treaba a mai tras un part...uite asta e un lucru excelent...sa creem si noi domnule cativa hirbrizi de carne acolo, vorba lu` nenea Iancu saracu, sa avem si noi falitii nostri....un lucru ma mira insa ...de ce se vorbeste atata de evaziune fiscala si siguranta consumatorului cand doar 2,79% din efective apartin fermelor inregistrate fiscal care, asadar platesc taxe statului: ceilalti produc si vand branzeturi fara acte deci hales bules TVA care merge la buget pentru sanatate, invatamant etc. si-atunci frati romanasi, cum vreti voi sa mai progresam noi, cum s-o duca mai bine taranul cand e specializat sa fure sau sa creseasca dar cand vine vremea sa dea si el ceva nu vrea si pace...asa ca dragi tarani n-o sa vedeti curand drumuri, spitale sau scoli moderne prin satele voastre unde zboara ambalajele aruncate pe jos cum zboara frunzele toamna....halal

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii