Adama
Vinasa Rompak

Schimbare totală pentru crescătorii de ovine!

Publicat: 09 noiembrie 2015 - 19:21
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Federaţia Romovis propune reorganizarea crescătorilor de ovine din România, prin crearea unor asociaţii naţionale pe rase. Secretarul general al Federaţiei, Ionică Nechifor, susţine că în prezent avem patru federaţii în România, fiecare cu puncte de vedere şi interese diferite, chestiune ce convine autorităţilor locale şi centrale. Iată cu ce variantă vine reprezentantul Romovis!

1. Organizarea asociaţiilor naţionale pe rase, cu filiale în zona de creştere;

2. Formarea cooperativelor judeţene, care să sprijine în mod real fermierii crescători de ovine, prin negocieri directe cu furnizori de produse necesare fermierului, negocieri directe cu beneficiari de materie primă sau animale în viu, accesarea de fonduri UE prin cooperative;

3. Încurajarea formării de Camere Agricole judeţene, regionale, naţională, după modelul francez.

Aceste asociaţii naţionale pe rase, cât şi cooperativele, se pot organiza într-o Federaţie la nivel naţional, care să contribuie decisiv la îmbunătăţirea activităţilor în cadrul sectorului ovin, includerea Federaţiei în Camera Agricolă Naţională, prin care se pot prelua multe servicii ce astăzi sunt gestionate slab de către MADR, APIA, afirmă Nechifor.

Acesta a lansat spre dezbatere propunerea de reorganizare a sectorului de oierit şi ar vrea cât mai multe sugestii care ar putea fi puse în practică de anul viitor, după Adunarea Generală a Romovis, care va avea loc cel mai probabil în ianuarie 2016. Potrivit lui Nechifor, propunerea a fost discutată şi cu reprezentanţi ai celorlalte Federaţii ale crescătorilor de ovine, la Indagra 2015, şi au fost semne că fermierii din sector ar putea renunţa la orgolii şi s-ar putea ajunge la un consens pe această temă.

Ovine în ţarc_b

Reprezentantul Romovis susţine că este nevoie de o formă de organizare care să contribuie la formarea de noi linii, rase de oi, specializate în producţiile care se cer pe piaţă, într-o strînsă legătură şi printr-un parteneriat cu Staţiuni de Cercetare de profil.

Avem patru federaţii, chestiune ce convine autorităţilor

Potrivit lui Nechifor, în prezent avem patru federaţii în România, fiecare cu puncte de vedere ţi interese diferite, chestiune ce convine autorităţilor locale şi centrale. Avem legislaţie precară, ce nu ajută pe nimeni. Nu stăpânim evidenţă, rapoarte privind numărul de animale, producţiile, exporturile, performanţele sau regresul anual. Nu suntem reprezentaţi în organizaţiile la nivelul UE, din acest motiv suntem minţiţi mereu după cum le convine autorităţilor. Nu avem reprezentare juridică atunci când se impune.

 

Vizualizat: 4504 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
consultant
|
11. 17, 2015. Tuesday 09:52

Se face o grava confuzie: in Camerele agricole din Franta nu sunt incluse federatiile , asociatiile profesionale de profil .Ele sunt formate din 2 structuri: partea aleasa din care fac parte x membri din anumite federatii si asociatii profesionale, x membri din diverse cooperative, x tineri fermieri parca in total vreo 45 de membri. Acestia sa nu credeti ca stau la sediul camerei la birou ci se intalnesc o data pe luna in sedinta ordinara . Ei reprezinta fermierii in relatie cu institutiile statului. Cealalta structura o reprezinta specialistii specializati pe un anume domeniu. Acolo veti gasi un consultanr specializat pe cultura porumbului, altul pe produse trationale etc. Nu ca la noi un consultant trebuie sa stie de toate. Si spun din nou si in Franta sunt nemultumiri din partea fermierilor legate de camerele agricole. Si sa va mai spun ceva salariile personalului tehnic sunt asigurate integral din subventii de la Ministerul Agriculturii. Sa nu credeti ca un consultant francez taie facturi atunci cand asigura consultanta. Dar pentru anumite servicii specializate pentru un anumit mic de fermieri. Sa vad dau un exemplu: legumicultorii si cultivatorii de cartof sunt avertizati atunci cand deficitul hidric din sol este mic pentru a incepe a se iriga.Domnilor, modelul francez este complicat si nu cred ca va putea rezolva problemele noastre. Bine, atunci si eu imi doresc sa lucrez cu niste fermieri de nivelul fermierilor francezi! Acolo exista un interes al fermierilor fata de mediu , fata de sol este cu totul alta abordare din partea acestora. Am lucrat cu multi fermieri pe Masura 141. Doamne daca nu- i sunam nu ma tineam de ei, nu aveau capacitatea sa implementeze nimic. M a cautau doar cand trebuia sa le fac dosarul de plata sau daca stiu ceva cand le intra banii in cont.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii