Federaţia Romovis propune reorganizarea crescătorilor de ovine din România, prin crearea unor asociaţii naţionale pe rase. Secretarul general al Federaţiei, Ionică Nechifor, susţine că în prezent avem patru federaţii în România, fiecare cu puncte de vedere şi interese diferite, chestiune ce convine autorităţilor locale şi centrale. Iată cu ce variantă vine reprezentantul Romovis!
1. Organizarea asociaţiilor naţionale pe rase, cu filiale în zona de creştere;
2. Formarea cooperativelor judeţene, care să sprijine în mod real fermierii crescători de ovine, prin negocieri directe cu furnizori de produse necesare fermierului, negocieri directe cu beneficiari de materie primă sau animale în viu, accesarea de fonduri UE prin cooperative;
3. Încurajarea formării de Camere Agricole judeţene, regionale, naţională, după modelul francez.
Aceste asociaţii naţionale pe rase, cât şi cooperativele, se pot organiza într-o Federaţie la nivel naţional, care să contribuie decisiv la îmbunătăţirea activităţilor în cadrul sectorului ovin, includerea Federaţiei în Camera Agricolă Naţională, prin care se pot prelua multe servicii ce astăzi sunt gestionate slab de către MADR, APIA, afirmă Nechifor.
Acesta a lansat spre dezbatere propunerea de reorganizare a sectorului de oierit şi ar vrea cât mai multe sugestii care ar putea fi puse în practică de anul viitor, după Adunarea Generală a Romovis, care va avea loc cel mai probabil în ianuarie 2016. Potrivit lui Nechifor, propunerea a fost discutată şi cu reprezentanţi ai celorlalte Federaţii ale crescătorilor de ovine, la Indagra 2015, şi au fost semne că fermierii din sector ar putea renunţa la orgolii şi s-ar putea ajunge la un consens pe această temă.
Reprezentantul Romovis susţine că este nevoie de o formă de organizare care să contribuie la formarea de noi linii, rase de oi, specializate în producţiile care se cer pe piaţă, într-o strînsă legătură şi printr-un parteneriat cu Staţiuni de Cercetare de profil.
Avem patru federaţii, chestiune ce convine autorităţilor
Potrivit lui Nechifor, în prezent avem patru federaţii în România, fiecare cu puncte de vedere ţi interese diferite, chestiune ce convine autorităţilor locale şi centrale. Avem legislaţie precară, ce nu ajută pe nimeni. Nu stăpânim evidenţă, rapoarte privind numărul de animale, producţiile, exporturile, performanţele sau regresul anual. Nu suntem reprezentaţi în organizaţiile la nivelul UE, din acest motiv suntem minţiţi mereu după cum le convine autorităţilor. Nu avem reprezentare juridică atunci când se impune.