În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.
O inițiativă legislativă depusă la Senat de deputatul neafiliat Ciprian Ciubuc prevede creșterea salariului minim brut pentru ciobani de la 3.300 lei pe lună, cât este salariul minim în agricultură în prezent, la 4.000 lei pe lună, pentru 8 ore de lucru pe zi.
Inițiatorul proiectului susține că cea mai mare problemă cu care se confruntă crescătorii de ovine este faptul că nu reușesc să găsească ciobani care să vrea să lucreze la oi pe termen lung.
”Cea mai mare problemă - în afară de aspecte legate de concesionarea terenurilor, costurile pentru întreţinerea şi hrănirea animalelor, în special în perioadele reci, când acestea trece pe stabulaţie - este lipsa acută de personal, dar şi instabilitatea personalului angajat, fenomen care are mai multe cauze obiective sau subiective”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative depuse în Senatul României.
Inițiatorul proiectului susține că mulți crescători de ovine nu găsesc ciobani nici dacă cheltuie 6.000 de lei pentru un cioban, bani în care intră salariul, hrana și cazarea unui cioban.
În disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova, care sunt dispuși să aducă ciobani din Asia.
Află cât câștigă un cioban din România față de un cioban din Spania, Franța sau Germania și ce sancțiuni riscă oierii care le vor da ciobanilor mai puțini bani, dacă proiectul devine lege: