O delegație e Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România ”RomOvis”, condusă de Președintele Federației, Ioan Câmpian, s-a întâlnit pe 17 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni cu conducerea Comisiei Prezidențiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.
”Am transmis atât premierului Emil Boc, cât și Comisiei Prezidențiale de Agricultură un memoriu prin care atragem atenția asupra tuturor problemelor cu care ne confruntăm. Astăzi (17 noiembrie a.c. - n.r.), discuțiile se vor concentra pe acordarea sprijinului pe cap de animal la speciile ovine și caprine aferent acestui an. Suntem nemulțumiți de cuantumul CNDP propus de Ministerul Agriculturii”, ne-a precizat Ionică Nechifor, secretar general al Federației RomOvis.
Strategie în zootehnie pe termen lung și relații comerciale cu Turcia fără intermediari
Potrivit lui Nechifor, în discuțiile de la Cotroceni se va insista, de asemenea, asupra necesității elaborării unei politici a zootehniei pe termen lung, care să nu se schimbe în funcție de culoarea partidului aflat la guvernare. ”Ținta noastră este să avem o politică a zootehniei pe cel puțin zece ani, de la care să nu ne abatem, indiferent de culoarea politică a celor care se află la putere”, a adăugat secretarul general al Federației.
Un subiect aparte va lămuri relațiile diplomatice, respectiv comerciale, ale României cu Turcia privind exportul de carne de ovine în viu. ”La ora actuală, exporturile de ovine ale României către Turcia sunt intermediate. Mieii din țara noastră ajung în Bulgaria, unde li se înlocuiesc crotaliile de identificare. De aici, produșii pleacă în Turcia. Dorim să eliminăm intermediarii de pe filieră și să exportăm marfa în viu direct”, a explicat Ionică Nechifor.
Probleme care nu mai suportă amânare
Prin memoriul înaintat premierului și președintelui țării, reprezentanții crescătorilor de ovine au cerut asigurarea din bugetul MADR pentru sectorul ovin și caprin a fondurilor necesare plăţilor naţionale directe complementare pe cap de femelă, susținerea dobânzilor la creditele agricole contractate de fermieri pentru relansarea investițiilor în exploatații, dar și continuarea finanţării programelor naţionale de ameliorare şi de conservare a raselor de ovine/caprine.
Fermierii au cerut urgentarea elaborării și aprobării actelor normative naţionale pentru modificarea HG 207/2011 privind ameliorarea animalelor și pentru implementarea programului național de conservare, caracterizare și utilizare a resurselor genetice animale, prin PNDR, a legislației privind administrarea şi utilizarea pajiştilor naturale ce aparțin sectorului public și privat, precum și deblocarea Legii ce modifică OU 23 din 2010 privind identificarea și înregistrarea animalelor.
Crescătorii de oi și capre au cerut, de asemenea, susținere financiară pentru achiziționarea de berbeci și țapi specializați pentru producțiile de carne, lapte și pielicele.
Federația ”Romovis” reunește 51 de asociații județene ale crescătorilor de ovine și caprine din România.