Adunarea generală a membrilor Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOM), desfăşurată în zilele de 16 şi 17 februarie 2013 la Moeciu de Jos, judeţul Braşov, a prilejuit luarea unei poziţii ferme ale reprezentanţilor crescătorilor de ovine, în raport cu cele mai apăsătoare probleme ale sectorului.
Impozitul pe norma de venit la ovine, întârzierea apariţiei Legii pajiştilor şi Ordonanţa de urgenţă privind măsurile de reglementare a comercializării produselor agricole, încurcă socotelile oieritului şi trag în jos probabil unul dintre singurele sectoare economice cu mari şanse de a genera venituri la bugetul statului. Pentru că, spun crescătorii de ovine, logica e simplă: orice măsură abuziv-restrictivă de acces în pieţe, o lege a pajiştilor care nu e "literă de lege" şi nu stabileşte clar cine e utilizatorul de drept al păşunilor şi, cu dată şi mai recentă, o normă de venit calculată de la birou, care nu ţine cont de realitatea din teren şi din adăpostul cu animale, vor duce la limitarea producţiei şi, inevitabil, la pierderi semnificative ale şeptelului.
“Solicităm suspendarea Ordonanţei de Urgenţă din 2013 privind norma de venit, iar aceasta să fie calculată conform cu realitatea, diferenţiat, ţinând cont de faptul că în zona alpină există pierderi mari. Propunem impozit nu pe animal, ci pe exploataţie înregistrată la APIA, astfel: ferma de subzistenţă, până la 270 de capete, să nu se impoziteze; până la 1000 de oi impozitul să fie maxim 150 de lei; între 1000 şi 2000 de capete, 200 de lei, iar peste 2000 de capete, norma să fie de 300 de lei. ~n caz contrar, efectul acestei ordonanţe privind impozitarea pe cap de animal, până la sfârşitul anului 2 milioane de ovine şi 600-700 de mii de taurine la abator... Cu noul impozit vom avea practic patru dări către stat. Vorbim de o dublă impozitare: pe teren, pe produsele recoltate, pe cap e animal şi pe produsele animaliere comercializate”, spune Eugen Petru Gonţea, preşedintele FOM.
În ceea ce priveşte Legea pajiştilor, care până la închiderea ediţiei încă "umbla" prin ministere pentru modificări şi adăugiri, reprezentanţii oierilor montani spun că îşi rezervă dreptul de a participa măcar la negocierea normelor de aplicare a viitoarei legi. Şi Ordonanţa privind comercializarea produselor în pieţe ar trebui să rămână în dezbatere publică, e de părere Eugen Gonţea, pentru că, "în forma în care este ea acum, descurajează producătorul adevărat să mai meargă la piaţă".
Mai multe detalii puteşi citi în revista Ferma - martie 2013