Adama
Vinasa Rompak

Oierii de munte solicită oficialilor MADR soluţii pentru problemele sectorului

Publicat: 20 decembrie 2012 - 15:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prin intermediul unei adrese destinate secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Achim Irimescu, oierii de munte solicită soluţii de ordin tehnic şi economic privind problemele sectorului.

Astfel, Federaţia Oierilor de Munte din România susţine că “Plata de agro-mediu a fost stabilită ca o sumă fixă la hectar şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit datorate costurilor suplimentare suportate de fermieri pentru reducerea densităţii animalelor la hectar pentru menţinerea biodiversităţii, prin aplicarea practicilor agricole tradiţionale.

Cositul să înceapă după data de 20 iunie

“Ca cerinţe de management au fost inpuse printre altele "Cositul poate începe doar după data de 1 iulie", caz ce ne pune în situaţia de a nu recolta fân ca furaj pentru hrană animalelor, întrucât stadiul de vegetaţie la care se ajunge, acesta poate fi utilizat doar ca aşternut pentru animale. Acest lucru nu a reprezentat niciodată o practică tradiţională a oierilor în nici o zonă din ţară. Considerăm că această dată a fost stabilită fără un studiu de specialitate elaborat de către unităţile de cercetare ştiinţifică din domeniul pajiştilor, creşterii animalelor erbivore şi silvicultură din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, în funcţie de condiţiile naturale, modul de folosire şi nivelul de extensivizare a producţiei pajiştilor.

• Schimbările climaterice (seceta excesivă) din ultimi anii au determinat o decalare de ajungere la maturitate a fâneţelor cu 15 - 20 zile mai repede fapt ce ne pune să recoltăm la 1 iulie vegetaţie lemnificată şi producţie dimimuată cu cca. 70 %.
• Până la elaborarea studiului de specialitate cu privire la activitatea economică ce se desfăşoară pe pajişti şi menţinerea biodiversităţii, propunem ca pentru recoltarea fânului cu o valoare nutritivă corespunzătoare "Cositul poate începe doar după data de 20 iunie".

Păşunatul să se efectueze cu un minim de 0.5 UVM pe hectar
“Ca cerinţe de management "utilizarea tradiţională a gunoiului de grajd este permisă pâna în echivalentul a maxim 30 kg. N ş.a. /ha ”, şi deasemenea “utilizarea fertilizantilor chimici este interzisă” a creiat o reducere a biodiversităţii prin creşterea pe pajişti a plantelor lipsite de valoare nutriţionala, a plantelor invazive şi dispariţia plantelor erbacee furajere din familiile de graminee şi leguminoase specifice pajiştilor aşa cum sunt definite în legislaţia europeană. „pajişti permanente” înseamnă terenuri consacrate producţiei de iarbă şi de alte plante furajere erbacee (cultivate sau spontane) care nu au făcut parte din sistemul de rotaţie; din exploataţie timp de cel puţin cinci ani. Menţionăm că biodiversitatea pajiştilor cu valoare naturală înaltă s-a format şi întreţinut numai prin interacţiunea dintre animale şi ierburi. Cerinţa de management “păşunatul se efectuează cu maxim 1 UVM pe hectar” poate reprezenta o cerinţă posibil “optimă”, dar pentru păstrarea biodiversităţii trebuie stabilită încărcătura minimă care să asigure fertilizarea la nivelul optim de susţinere a comunităţii plantelor care fac parte din pajiştile cu valoare natural înaltă.

În prezent datorită cerinţelor de management defectuase impuse, se crează foarte mari probleme nu numai în prezent, dar cel mai periculos în viitor, întrucât compoziţia floristica nu se mai poate reface în perioada imediat următoare.

Considerăm ca încărcătura minimă "zero" sau lăsată la latitutinea neprofesională a celor care decid să păstreze biodiversitatea prin angajamentul pe care şi-l asuma, conduce la abandonarea pajiştilor cu valoare înalta, trecând la o compoziţie care predomina alte categorii de ierburi nespecifice sau invasive. Întrucât încărcătura de animale sau nivelul de fertilizare care permite maximum de biodiversitate, este inperios necesar să se facă un studiu de specialitate elaborat de către unităţile de cercetare ştiinţifică din domeniul pajiştilor, creşterii animalelor erbivore şi silvicultură din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, în funcţie de condiţiile naturale, modul de folosire şi nivelul de extensivizare a producţiei pajiştilor.

Până la elaborarea studiului de specialitate cu privire la activitatea economică ce se desfăşoară pe pajişti şi mensinerea biodiversităţii, propunem ca pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare şi păstrare a compoziţiei floristice a pajiştilor adăugarea unei noi cerinţe de management "Păşunatul se efectuează cu un minim de 0.5 UVM pe hectar". sursa: adresa Federaţia Oierilor de Munte din România, semnată de preşedintele Federaţiei - Eugen Petru Gonţea

Vizualizat: 2216 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii