IDEEA PRINDE CONTUR! Şeful MADR, Petre Daea caută soluţii pentru a pune în practică ideea inovatoare privind valorificarea lânii în domeniul construcţiilor.
În acest sens, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut în data de 19 iulie 2017 o întâlnire cu reprezentanţii mai multor societăţi comerciale din Bistriţa-Năsăud, Râmnicu Vâlcea, Cluj precum şi cu ingineri sau arhitecţi, cercetători dar şi crescători de ovine, interesaţi de valorificarea lânii de oaie ca termoizolator în construcţii şi în industria textilă.
Accentul a fost pus pe identificarea celor mai eficiente modalităţi de colectare, prelucrare şi valorificare a lânii de oaie, în contextul interesului deosebit pentru lâna oilor din România, manifestat de ţări precum India sau Turcia.
DEPOZIT de LÂNĂ!
Un exemplu apreciat, în acest sens, este cel al unor investitori din Bistriţa Năsăud, care au amenajat în Sângeorz Băi un depozit unde lâna este colectată şi balotată, urmând apoi să fie trimisă la export. În perspectivă, se preconizează dotarea cu o linie tehnologică de spălare a lânii dar şi soluţii pentru prelucrare – includere în producţia materialelor izolatoare pentru construcţii, cu scopul de a înlocui polistirenul şi vata minerală.
Totodată, investitorii din judeţul Bistriţa au avut iniţiativa realizării unui proiect pilot de valorificare a laptelui, printr-un proces experimental, în satul Ardan, comuna Şieu. Inaugurarea ar urma să fie făcută în luna august, eveniment la care a fost invitat şi ministrul Petre Daea.
Reamintim că potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de Guvern din 13 iulie 2017, crescătorii de ovine vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lâna comercializată.
Este vorba de o schemă de ajutor de minimis care are o finanţare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prevăzute pe anul 2018.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual (2018) şi în cele două exerciţii financiare precedente (2016, 2017).
Derularea sprijinului se face prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranşă anuală. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, persoanele juridice şi orice forme asociative cu personalitate juridică.
De asemenea, beneficiarii trebuie să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.
sursa: comunicat MADR