În ultimii zece ani a devenit un obicei ca asociaţiile crescătorilor de oi din zona Transilvaniei, mai cu seamă din sudul şi centrul acestei zone, să organizeze toamna consfătuiri, expoziţii de oi şi festivaluri specifice care au promovat rasele şi populaţiile de oi.
În anul 2012, după expoziţia oilor de la AgroBihor - Oradea a urmat expoziţia de ovine de la Agromalim Arad şi apoi în Timiş, la Timişoara - Asociaţia Ovis Banatim şi la Lugoj - Asociaţia Mioriţa Coştei au organizat târguri de oi, iar în judeţul Hunedoara am vizitat două expoziţii, la Costeşti şi la Toteşti.
La expoziţia de la Oradea şi în acest an vizitatorii au apreciat exemplare valoroase de oi Ţurcană albă, Ţigaie bucălaie şi chiar Merinos de Transilvania.
Cu ocazia expoziţiei Agromalim, crescătorii de oi arădeni s-au remarcat prin oile Ţigaie de Socodor, hibrizii dintre aceste oi şi Ţigaia Sârbească şi exemplare excepţionale de oi Ţurcane albe şi bucălăi.
Crescători de oi din Ungaria au prezentat Merinosul unguresc şi rase de ovine specializate pentru carne şi lapte, care au fost apreciate la superlativ de către oierii români.
Expoziţiile organizate în judeţul Timiş au promovat exemplare de elită din varietăţile rasei Ţurcană şi un număr mare de ovine hibride obţinute din încrucişarea oilor Ţurcană cu berbeci specializaţi pentru carne (Germană de carne cu cap negru, Suffolk, Hampshire, Dorper) sau lapte (Sardă, Lacaune).
Expoziţia de la Costeşti a fost, din nou, cea mai mare din ţară, cu 110 boxe de ovine în care au fost expuse toate varietăţile şi ecotipurile de oi Ţurcană. Din multitudinea de expozanţi s-a evidenţiat, printr-un grup excepţional de mioare şi miori Ţurcană bucălaie, Dumitru Andrişoi iar pentru oi adulte, tot Ţurcană bucălaie, crescătorul Gheorghe Bodea, participanţi în fiecare an cu animale de calitate superioară.
La Toteşti, expoziţia a fost axată pe promovarea oilor Ţurcane breze, considerate cele mai performante pentru producţia de lapte dintre ovinele autohtone. La această expoziţie vizitatorii au fost uimiţi de numărul mare de oi aduse, foarte bine dezvoltate, cu caractere de exterior specifice şi bine consolidate.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma.