Ovinele şi caprinele născute în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2009 trebuie identificate cu două crotalii simple pentru a fi considerate eligibile la plata CNDP în acest an. În lipsa crotaliilor, fermierii trebuie să facă dovada comandării şi achitării contravalorii celui de-al doilea mijloc de identificare.
Începând cu 2012, Ministerul Agriculturii nu mai acceptă la plata subvenţiei decât ovinele şi caprinele crotaliate dublu, cu excepţia celor identificate înainte de 1 ianuarie 2008.
Dubla crotaliere a ovinelor şi caprinelor a devenit obligatorie în România odată cu aderarea la UE. Pentru anul 2007, România a beneficiat de o derogare din partea Comisiei Europene, animalele putând fi identificate prin cel puţin o marcă auriculară. Din 2008, fiecare animal ar fi trebuit marcat şi cu al doilea mijloc de identificare.
Deşi obligativitatea dublei crotalieri este prevăzută şi în legislaţia românească, medicii veterinari concesionari n-au aplicat decât o crotalie animalelor. Abia din 2009 dubla crotaliere a început să fie o regulă, iar din 2010 identificarea electronică a animalelor a devenit obligatorie. Acum, aproape jumătate din efectivul naţional solicitat la plată s-a dovedit a fi neeligibil pentru acordarea subvenţiei.
Controalele încep peste o săptămână
Fermierilor le-a mai rămas o săptămână în care mai pot depune solicitări de plată la APIA, timp în care mai pot comanda crotalii duble pentru animalele identificate în anii 2008 şi 2009. Sesiunea de primire a cererilor expiră vineri, 18 mai 2012, iar APIA va desfăşura, în perioada 21 mai - 20 august, controlul în fermele solicitanţilor, la adresa menţionată în cerere.
În cadrul controlului la faţa locului, APIA verifică, printre altele, în special existenţa reală a animalelor identificate conform legislației în domeniu, pentru care se solicită prima, astfel:
- animalele născute până la 31 decembrie 2007 să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă;
- animalele născute în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2009 să fie identificate cu două crotalii auriculare simple;
- animalele născute după 1 ianuarie 2010 să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică.
Potrivit APIA, animalele născute înainte de 1 ianuarie 2010 pot fi marcate cu o crotalie simplă şi cu un microcip dacă nu se poate procura o a doua crotalie simplă.
Crotaliile trebuie comandate şi achitate în avans până la începerea controlului
Ca să nu piardă sprijinul pentru acest an, fermierii trebuie, fie să identifice animalele conform legislaţiei în domeniu, fie, pentru că timpul fizic este prea scurt pentru producerea, livrarea şi aplicarea crotaliilor, să se asigure că în perioada controlului va avea la îndemână documentele care fac dovada demersurilor întreprinse pentru achiziţionarea celui de-al doilea mijloc de identificare (crotalie):
- lista cu numerele de identificare avizată de medicul concesionar de liberă practică;
- nota de comandă către furnizorul de crotalii;
- răspunsul furnizorului în care este comunicat termenul de livrare;
- factura de achitare integrală/avans şi alte documente justificative, după caz.
În perioada 9 aprilie - 9 mai, APIA a primit aproximativ 20 mii de cereri pentru un efectiv de aproape 3 milioane ovine şi caprine. Doar 150 de beneficiari au completat cererile on-line. În 2011, sprijinul pe cap de animal la speciile ovine/caprine a fost solicitat de 48.061 crescători de animale pentru un efectiv total de 7.705.402 animale.