Adama
AGRICOVER

De-ale lui „Ghiţă Ciobanul”. BERBECII de RASĂ au jucat murdar?!

Publicat: 07 iunie 2017 - 22:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONTROLUL şi PROVERBUL. Cunoscut sub această denumire şi numai sub această denumire, aşa zisul Ghiţă Ciobanul s-a aflat cu ceva timp în urmă în localitatea Ilva Mică din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde locuieşte unul dintre foştii săi ciobani aflat acum „la oi” în slujba celor care păşunează pe muntele Cucureasa din acest judeţ.

Discuţiile respectivului „Ghiţă Ciobanul” cu oierii din Ilva Mică (numai despre oierit) au fost destul de ample vizând şi problema unui câine ciobănesc originar din Ilva Mică, dar aşa cum era de aşteptat a fost comentată foarte pe larg problema ajutorului de minimis alocat în toamna anului trecut de către Guvernul Cioloş pentru achiziţia de berbeci:
În conformitate cu zicala „Lupul paznic la oi”, Direcţiile Agricole Judeţene au trimis în teren un simulacru de control pentru a depista fraudele în care au fost implicaţi aceiaşi angajaţi ai D.A.J.-urilor respective sau colegii lor, referitor la alocarea ajutorului de minimis pentru achiziţia berbecilor de rasă.
Partea specifică a acelor controale este faptul că trebuia să se ţină cont şi de proverbul : „Corb la corb nu-şi scoate ochii”.

De regulă acele controale se desfăşurau în locuinţa oierului controlat, departe de berbecii care reprezentau obiectul controlului, aşa încât respectivii berbeci puteau fi simple crotalii într-o pungă de plastic.
Să nu creadă cineva că s-a procedat la bonitarea berbecilor cu pricina, în cazul cărora ciobanii neatestaţi ca bonitori au constatat :
- Diferenţe de vârstă între ceea ce scria pe Certificatele de Origine şi vârsta determinată după dantură,
- Berbeci subdezvoltaţi care nu îndeplineau nici o condiţie ca să primească Certificat de Origine de berbec de rasă,
- Berbeci la care extinderea lânii (condiţie eliminatorie în selecţia de rasă la Ţurcană pură T.A.100) nu putea fi notată mai mult de nota 1, ş.a.m.d.

Ascultându-i supărările lui „Ghiţă Ciobanul”, interlocutorii respectivi sunt de părere că nu acele fraude comise cu berbecii achiziţionaţi prin ajutorul de minimis l-au nemulţumit pe oierul vedetă (fiindcă voturile trebuie „cumpărate” din timp), ci consecinţele dezastruoase ale utilizării timp de trei ani de zile (conform angajamentelor semnate) a berbecilor declaraţi în bătaie de joc ca fiind de rasă.
Dacă industria este aşa cum este, pământurile arabile s-au vândut la străini, pădurile s-au defrişat în duşmănie şi multe altele, acum şi oieritul considerat un domeniu „sfânt” de către adevăraţii oieri a ajuns terenul „de joacă” al mai marilor ţării?

Confraţii lui „Ghiţă Ciobanul” (Vasile Turculeţ, preşedinteleAsociaţiei Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine "Dealu Negru" Bistriţa Năsăud)

Vizualizat: 6059 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii