... Ne avertizează reprezentanţii crescătoriilor de ovine, pe bună dreptate. Mai puţin justificată este teama unora că de Paşte mieii vor lipsi. Ofertă există, cerere de asemenea, preţul este în formare, iar oficialii ne asigură că punctele de sacrificare sunt pregătite.
Între timp, Comisia de Agricultură a votat şi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 23/2010, care probabil că îşi va urma drumul anevoios spre dezbaterea în plen.
Până una-alta, fără crotalie simplă, certificat de sănătate şi formular de mişcare, mielul nu poate fi sacrificat/abatorizat (în mod normal nici mişcat din fermă dar, în afară de lege, cine zice că e obligatoriu?!). Fără cip, mieii nu pot fi exportaţi (nici în viu, nici în carcasă). Deci, sub o formă sau alta, animalul se va identifica.
Crotalia se plăteşte, manopera e evaziune!
Proprietarul plăteşte doar crotalia! MANOPERA privind identificarea (aplicarea crotaliei) şi înregistrarea animalelor şi a mişcărilor acestora, corectarea eventualelor erori (în baza de date, precum şi formularele de mişcare a animalelor), respectiv 3,5 lei/2 crotalii şi 2,9 lei/crotalia simplă este gratuită. DAR numai în cazul medicilor veterinari.
Deocamdată se crotaliază mieluţele de prăsilă din 2010, pentru a fi luate în calcul la subvenţie pe 2011. „Pentru o sută de mieluţe, am plătit 950 lei, din care 600 lei crotaliile (simple şi electronice) şi 350 de lei am dat medicului. Pe chitanţa pe care i-am cerut-o cu insistenţă scrie negru pe alb . Nici nu vreau să mă gândesc cât va trebui să plătesc pentru mieii din 2011”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un proprietar de ovine.
“Până acum era ilegal să eliberezi o chitanţă pentru identificare. De acum înainte fermierul va fi obligat să-l plătească pe medic. Acesta cumpără o crotalie la care se aplică un adaos comercial, ca să fie în legalitate. Fiecare adaugă cât doreşte, însă fără a depăşi limita bunului simţ. Dar, în momentul în care omul îşi vinde animalul, el trebuie să plătească şi certificatul de sănătate, fie că pleacă la abator sau în altă exploataţie. Aici nu există o taxă fixă, pentru că un medic se deplasează 20 de km sau 100 de km şi preţul depinde şi de astfel de cheltuieli”, ne-a explicat Corneliu Maier, preşedintele Patronatului Medicilor Veterinari Bihor.
În schimb, Francisc Kerekes, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Alba, spune că „în momentul în care statul a plătit manopera, medicul n-are voie să pună adaos şi să facă comerţ”, iar certificatul de sănătate e necesar „numai pentru animalele care intră în abator, în rest animalul poate să umble pe teritoriul României, că nu este urmărit”.
Teama de intermediari
„S-au făcut adunări generale unde s-a hotărât cât să se ia pentru o crotalie la oaie, pe baza ofertelor de la furnizorii primari, preţ pe care Colegiul Medicilor îl controlează. La noi, o crotalie simplă costă până la 1 leu, iar cea electronică, maxim 1 euro, TVA inclus. Diferenţele sunt foarte mici. Noi, medicii, nu ne ocupăm de crotaliile electronice băgate la miei, acestea nefiind necesare în cazul sacrificării pentru piaţa internă. Am lăsat în seama fermei pentru export să-şi pună ea crotalia electronică în momentul în care mielul se încarcă în maşină să iasă afară din ţară”, ne-a precizat preşedintele CMV Alba.
De aceleaşi tarife vorbeau şi reprezentanţii DSV Timiş, la o întâlnire cu preşedinţii asociaţiilor crescătorilor de animale judeţene, în timp ce furnizorii, cei care stabilesc preţul crotaliei, sunt mai reţinuţi în a populariza preţurile de listă, chiar şi pentru cei direct interesaţi - fermierii. „Firmele de crotalii nu prea vor să ne prezinte ofertele şi să negocieze cu noi. Preferă să vândă direct centrelor de colectare. Practic, centrul cumpără zece mii de crotalii la preţul cerut de comerciant, fără a plăti nimic, pentru că toată cheltuiala se scade din preţul de achiziţie a mielului. Centrul trimite maşina pe sate să colecteze mieii fără crotalii; oierul se bucură că poate vinde şi aşa, iar mielul pleacă neidentificat la ferma unde i se aplică crotalul, urmând ca medicul să-l introducă în baza de date. {i atunci vor fi medici concesionari agreaţi de fermele de carantină, care au în comună 2-3 mii de miei, dar ei identifică zece mii”, ne mărturiseşte un crescător.
De acelaşi lucru vorbeşte şi Francis Kerekes: „Aceste ferme au oameni care umblă la achiziţie, care negociază cu oamenii şi nici nu le cer ca mielul să fie crotaliat. Dacă noi, medicii, am fi introdus o crotalie simplă, am fi luat 2,9 lei după un miel, aşa nu luăm nimic. Oaia are o singură acţiune, vaccinarea la Antrax, restul le face ciobanul, ori medicul trăieşte tocmai din aceste acţiuni”.
Potrivit DSV Timiş, centrele de colectare n-au voie să achiziţioneze, să vândă şi să crotalieze animale, ci doar societăţile care deţin astfel de ferme (!!!), dintre care unele au şi devenit furnizori secundari. „Dacă eu aloc şi îi duc o sută de crotalii unui cioban de la care cumpăr o sută de miei, îmi uşurez munca, pentru că altfel eu ar trebui să fiu legat şi de un distribuitor de crotalii. Dar, făcând eu şi distribuţie şi achiziţie, îmi uşurez munca. În baza de date le introduce medicul veterinar, cel care face şi certificarea şi formularul de mişcare”, ne-a explicat reprezentantul unui astfel de centru din judeţul Timiş.
Nu avem pretenţia ca prin acest articol să fi epuizat subiectul identificării. În demersul documentării am avut interlocutori din râândul crescătorilor de animale şi reprezentanţilor acestora, din breasla medicilor veterinari, precum şi oficiali, şi aproape că nu am găsit nici un punct comun în discursurile lor. Nu se poate ca în această activitate, burduşită de hotărâri, ordine şi reglementări, legea să fie interpretată după bunul plac!
COSTUL TOTAL AL IDENTIFICĂRII: CIRCA 5 LEI
Ionică Nechifor, vicepreşedinte Federaţia ROMOVIS: „Am încheiat negocierile cu furnizorii primari de crotalii pentru membrii noştri din toată ţara. Am ajuns şi la o înţelegere: crotalia simplă şi cea electronică costă cel mult 5 lei/miel. Mai departe, medicul va aplica crotalia şi o va introduce în baza de date gratuit”.