La începutul lunii februarie 2016, Federaţiile Romovis, ProOvis şi Federaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România au decis să se organizeze într-o Confederaţie a crescătorilor de ovine. Prima decizie comună a fost să se delimiteze public de Marcel Andrei, pe care îl numesc liderul „autopropus” al Sindicatului Crescătorilor de Ovine.
La jumătatea lunii ianuarie 2016, la o întâlnire convocată chiar de Marcel Andrei la Sibiu, Vasile Turculeţ, preşedinte al unei asociaţii din Federaţia Oierilor de Munte, a propus să se facă o Confederaţie din toate cele patru federaţii.
Agroinfo v-a informat despre această propunere aici: Oierii vor să înfiinţeze o Confederaţie
Viitoarea Confederaţie a oierilor are însă doar trei federaţii fondatoare. Până când aceasta va fi înregistrată juridic, cele trei federaţii vor colabora pe baza unui protocol prin care sunt stabilite scopul, obiectivele, principiile, modul în care acestea vor fi puse în practică, precum şi obligaţiile membrilor, semnat de preşedinţii fiecărei federaţii: Nicolae Cioranu (Romovis), Ion Cîmpean (ProOvis) şi Iancu Polifronie (FCOCR). Documentul prevede şi reguli clare de funcţionare a viitoarei Confederaţii: va fi constituit un Consiliu de Coordonare şi un Consiliu de Conducere, din membri nominalizaţi de conducerile celor trei federaţii semnatare. Consiliul de Conducere va nominaliza şi membrii care vor participa la dezbaterile organizate de instituţiile statului pe probleme ce privesc direct sectorul ovin şi caprin. Potrivit protocolului de colaborare, viitoarea Confederaţie va fi susţinută financiar de toate cele trei federaţii, în limitele comune agreate de părţile semnatare.
Scopul declarat al colaborării dintre cele trei federaţii este implicarea activă şi eficientă a federaţiilor pentru instituirea şi dezvoltarea unui parteneriat durabil şi eficient de promovare şi implementare a Politicii Agricole Comune 2014-2020 din sectorul zootehnic, cu precădere la speciile ovine şi caprine.
Semnatarii protocolului susţin că vor să promoveze şi să reprezinte interesele crescătorilor de ovine în relaţia cu autorităţile locale, regionale, naţionale şi europene, precum şi să se implice în promovarea urgentă a unor propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei din sectorul creşterii ovineor şi caprinelor.
Cine ne aduce prejudicii de imagine, nu e cu noi!
Prima hotărâre comună anunţată de noua structură a fost că Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România (SNCOCR), afiliat la Agrostar, nu îi mai poate reprezenta fără acord scris. Mai mult, îi cer acestuia să prezinte în cel mai scurt timp lista cu membrii de sindicat cotizanţi (cotizaţia la zi) şi cererile de adeziune cu număr de înregistrare în registrul de evidenţă al organizaţiei sindicale. În caz contrar, să nu se mai erijeze în reprezentant al crescătorilor de oi la nivel naţional, solicită, „ferm”, preşedinţii celor trei federaţii. Aceştia cer ca nici Guvernul, MADR, ANSVSA şi alte instituţii să nu-l mai considere pe Marcel Andrei şi pe liderii Agrostar reprezentanţi ai crescătorilor de ovine, întrucât ei nu îi mai recunosc drept purtători al intereselor lor comune.
Care ar fi motivul declarat al rupturii? Conducerile celor trei federaţii susţin că au analizat afirmaţiile din presă ale liderului de sindicat şi ale conducerii Agrostar şi consideră că aceştia, prin atitudine şi declaraţii, doresc să împiedice dezvoltarea şi modernizarea sectorului ovin, urmăresc dezbinarea fermierilor şi aduc prejudicii de imagine sectorului ovin/caprin, care se află în evoluţie pe piaţa naţională şi europeană.
În această idee, semnatarii protocolului de colaborare care pune bazele viitoarei Confederaţii a oierilor au stabilit şi o serie de obligaţii pe care membrii noii structuri trebuie să şi le asume. Cap de listă este interdicţia de a prejudicia imaginea parteneriatului şi a membrilor săi. De asemenea, asociaţiile care aderă la acest protocol, sunt obligate să nu desfăşoare activităţi denigratoare, ostile sectorului ovin şi caprin. Totodată, membrii nu au voie să întreprindă acţiuni sau activităţi care să afecteze celelalte federaţii, dar nici să exprime păreri care să combată opiniile constructive stabilite cu ocazia întâlnirilor anterioare şi care să aducă prejudicii de imagine sectorului de creştere a ovinelor şi caprinelor din România.