Crescătorii de ovine nu sunt de acord să se transforme în persoane juridice pentru a beneficia de subvenţii în perioada 2015-2020, argumentând că sunt deja fiscalizaţi şi plătesc impozit pe norme de venit.
Aproape 35 de reprezentanţi ai celor patru federaţii de crescători de ovine şi caprine din ţară au participat, în 20 ianuarie 2015, la discuţii cu conducerea Ministerului Agriculturii privind problemele din sectorul de creştere a ovinelor.
„Subiectul cel mai aprins a fost transformarea în persoane juridice a producătorilor agricoli care primesc peste 5.000 euro din plăţi directe”, ne-a declarat Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis, după întâlnirea cu conducerea Ministerului Agriculturii.
„Fermierii au fost în unanimitate contra. (...) Crescătorii de ovine nu sunt de acord să se transforme în persoane juridice, atâta timp cât suntem fiscalizaţi, suntem plătitori de impozit pe norme de venit. Suntem de acord să plătim impozitul pe norme de venit, cu banii jos, decât printr-o firmă care poate să aibă profit zero. (...) Care-i avantajul statului? Statul vrea să ia un ban grămadă, cash, de la noi , sau să fim o formă juridică, care poate nu are profit şi plăteşte impozit zero? Noi ne achităm de dările către statul român şi statul să ne lase aşa cum suntem noi de 50 de ani. Urmează să se depună un memoriu în acest sens la Ministerul Agriculturii, care a spus că va analiza propunerile crescătorilor”, a detaliat preşedintele Romovis.
Înregistrarea ca formă juridică implică birocraţie şi costuri suplimentare pentru crescătorii de ovine, mai spune Cioranu.
Mai multe detalii despre ce au discutat crescătorii de ovine citiţi în Revista Ferma, ediţia din februarie 2015.
Fermier activ
Potrivit MADR, toate schemele de sprijin financiar direct vor fi acordate, începând cu 2015, doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploataţia si care desfăşoară, în cadrul exploataţiei lor, o activitate agricolă - cultivă terenul şi cresc animale, menţin suprafaţa agricolă în condiţii adecvate pentru păşunat sau cultivare sau efectuează activităţi minime pe suprafeţele agricole menţinute într-o stare adecvată pentru păşunat sau cultivare.
Fermierii care, în anul anterior de plată, au primit plăţi directe mai mici de 5.000 euro sunt consideraţi fermieri activi (art. 9.4. - Reg. 1307/2013).
Fermierii care primesc subvenţii peste 5.000 euro vor trebui să se înregistreze sub o formă juridică, cel puţin ca persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (ÎI) sau întreprindere familială (ÎF).
„Fermierul trebuie să demonstreze că este fermier activ dacă primește plăți mai mari de 5.000 de euro din fonduri europene. Ca atare, dacă primește o formă de sprijin mai mare de 5.000 de euro, trebuie să se înregistreze sub o formă juridică”, declara ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la începutul acestui an.