Adama
AGRICOVER

Crescătorii de ovine/caprine râmân şi cu animale reforme, şi fără subvenţii la timp

Publicat: 05 august 2011 - 15:57
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Prelungirea perioadei de desfăşurare a controalelor APIA în fermele beneficiarilor CNDP-ului la ovine/caprine până pe 15 septembrie (în loc de 31 august a.c.), prevăzută în Ordinul nr. 186/29 iulie 2011, publicat în M.O. nr. 544 din 1 august a.c.., împiedică activitatea de reformare a acestor specii - acţiune ce se derulează preponderent în lunile august - septembrie.

Prin acelaşi ordin, termenul de centralizare a datelor privind efectivul naţional de animale eligibile la plată a fost prelungit de la 30 septembrie 2011, la 14 octombrie 2011, fapt ce va determina şi o dată mai indepărtată cu cel puţin două săptămâni pentru plata sprijinului financiar către crescătorii de ovine/caprine.
De regulă, oile cu boli cronice, în vârstă şi slab productive ar trebui selectate, scoase din efectiv şi comercializate îm perioada de pregătire a montei, ce coincide cu lunile august-septembrie. Acum, crescătorii se tem că vor rămâne în fermă cu animalele reforme, deoarece nu au voie să le vândă mai devreme de termenul de 15 septembrie, până la terminarea controalelor la faţa locului.

 

Stand de ovine_b

Până în acest an, durata controalelor administrative şi în teren pentru stabilirea efectivului eligibil la plată a fost hotărâtă, în acord cu CE, pentru 90 de zile. Anul acesta, reprezentanţii crescătorilor de ovine/caprine au convenit, împreună cu Ministerul Agriculturii, ca aceste controale să se desfăşoare timp de de 60 de zile, nu mai târziu de 1 septembrie, în principal pentru ca plata subvenţiilor să înceapă mai repede decât în anii anteriori, chiar din luna septembrie - după cum a promis Valeriu Tabără.

Ulterior, Ministerul a mărit perioada la 90 de zile. Motivul ar putea fi lipsa notificării la CE a acestei reduceri a perioadei de control.
„Nu ne-au anunţat de această modificare şi am fost luaţi prin surprindere. Măsura ne dezavantajează, pentru că riscăm să rămânem cu oile reformă în fermă. Normal ar fi fost să fim şi noi consultaţi, aşa cum s-a întâmplat la elaborarea Ordinului privind
stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate şi a termenilor de referinţă. Acum, nu ştiu dacă se mai poate face ceva”, ne-a declarat Ion Cîmpian, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine/Caprine ROMOVIS.

Potrivit specialiştilor în creşterea ovinelor, reţinerea oilor reformă în perioada de iarnă, mai ales dacă sunt gestante, constituie o gravă eroare tehnologică întrucât o mare parte din aceste oi nu supravieţuiesc sau fată şi nu au lapte.
De regulă, oile care sunt slabe în perioada de vară şi de toamnă nu vor supravieţui în stabulaţia următoare şi ca urmare ele trebuie reformate. În plus, prin eliminarea oilor sterpe şi a berbecilor reformă, care nu se mai întreţin în perioada de stabulaţie, cheltuielile pe fermă scad considerabil, dacă ne gândim că reformele reprezintă între 15 şi 20% dintr-un efectiv.

Vizualizat: 6787 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
agricultor
|
08. 11, 2011. Thursday 08:22
Ministerul ca de obicei ne minte, am convenit ca sfarsitul perioadei de pastrare a efectivelor in proprietate sa fie 31 august, atunci nu stiau de 90 de zile?, am dezbatut acest lucru in aprilie si Stela Tanase sefa serviciului APIA spunea ca nui nici o problema, acum ca si alta data ne trag pe sfoara.Stela Tanase trebuie data afara din APIA Bucuresti, mereu procedeaza asa si o mai face pe-a nevinovata de celemai multe ori.
2.
ionescu
|
08. 08, 2011. Monday 12:03
Din pricina acestei birocrații, a îmbârligăturilor legate de alcătuirea dosarului, percum și din cauza acestor controale care, pentru o capră moartă după ce ai depus dosarul, îți imputa subvenția, eu am renunțat,- făcând eficiente 40 de capre-, la tarhatul ăsta care ne face mai amărâți decât suntem sau ne umilește ca și cum noi suntem cei obligați nu ei care papă banii noștri de pomană!
1.
dr. Morutan
|
08. 08, 2011. Monday 07:52
Cei din minister si apia sunt niste nemernici, nu stiu nimic din ce inseamna productie si nici nu le pasa.Suntoameni care nu au ce cauta acolo, cred ca acesti functionari ar mai trebui sa coboare in ferme sa vada cum este.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii