Prelungirea perioadei de desfăşurare a controalelor APIA în fermele beneficiarilor CNDP-ului la ovine/caprine până pe 15 septembrie (în loc de 31 august a.c.), prevăzută în Ordinul nr. 186/29 iulie 2011, publicat în M.O. nr. 544 din 1 august a.c.., împiedică activitatea de reformare a acestor specii - acţiune ce se derulează preponderent în lunile august - septembrie.
Prin acelaşi ordin, termenul de centralizare a datelor privind efectivul naţional de animale eligibile la plată a fost prelungit de la 30 septembrie 2011, la 14 octombrie 2011, fapt ce va determina şi o dată mai indepărtată cu cel puţin două săptămâni pentru plata sprijinului financiar către crescătorii de ovine/caprine.
De regulă, oile cu boli cronice, în vârstă şi slab productive ar trebui selectate, scoase din efectiv şi comercializate îm perioada de pregătire a montei, ce coincide cu lunile august-septembrie. Acum, crescătorii se tem că vor rămâne în fermă cu animalele reforme, deoarece nu au voie să le vândă mai devreme de termenul de 15 septembrie, până la terminarea controalelor la faţa locului.
Până în acest an, durata controalelor administrative şi în teren pentru stabilirea efectivului eligibil la plată a fost hotărâtă, în acord cu CE, pentru 90 de zile. Anul acesta, reprezentanţii crescătorilor de ovine/caprine au convenit, împreună cu Ministerul Agriculturii, ca aceste controale să se desfăşoare timp de de 60 de zile, nu mai târziu de 1 septembrie, în principal pentru ca plata subvenţiilor să înceapă mai repede decât în anii anteriori, chiar din luna septembrie - după cum a promis Valeriu Tabără.
Ulterior, Ministerul a mărit perioada la 90 de zile. Motivul ar putea fi lipsa notificării la CE a acestei reduceri a perioadei de control.
„Nu ne-au anunţat de această modificare şi am fost luaţi prin surprindere. Măsura ne dezavantajează, pentru că riscăm să rămânem cu oile reformă în fermă. Normal ar fi fost să fim şi noi consultaţi, aşa cum s-a întâmplat la elaborarea Ordinului privind
stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate şi a termenilor de referinţă. Acum, nu ştiu dacă se mai poate face ceva”, ne-a declarat Ion Cîmpian, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine/Caprine ROMOVIS.
Potrivit specialiştilor în creşterea ovinelor, reţinerea oilor reformă în perioada de iarnă, mai ales dacă sunt gestante, constituie o gravă eroare tehnologică întrucât o mare parte din aceste oi nu supravieţuiesc sau fată şi nu au lapte.
De regulă, oile care sunt slabe în perioada de vară şi de toamnă nu vor supravieţui în stabulaţia următoare şi ca urmare ele trebuie reformate. În plus, prin eliminarea oilor sterpe şi a berbecilor reformă, care nu se mai întreţin în perioada de stabulaţie, cheltuielile pe fermă scad considerabil, dacă ne gândim că reformele reprezintă între 15 şi 20% dintr-un efectiv.