Adama
Vinasa Rompak

Crescătorii de ovine, minţiţi de MADR: „Vom protesta în continuare, încât copiii noştri să nu ajungă căpşunari”

Publicat: 18 mai 2015 - 14:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine care au protestat în faţa Guvernului la începutul lunii aprilie 2015 afirmă că revendicările lor au rămas doar cu promisiuni neonorate din partea conducerii Ministerului Agriculturii. Aceştia acuză conducerea MADR de lipsă de interes faţă de problemele sectorului şi spun că vor continua protestele.

„În urma mitingului din 02.04.2015, deşi ni s-a promis că vom fi contactaţi în termen de două săptămâni pentru a discuta lista de revendicări, nici până astăzi nu am fost contactaţi, fiind ignoraţi total”, susţin crescătorii de ovine, reprezentaţi de Sindicatul Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, condus de Marcel Andrei.

Într-o scrisoare transmisă redacţiei, reprezentanţii crescătorilor de ovine detaliază nemulţumirile şi revendicările lor, care, susţin ei, sunt „motivele pentru care crescătorii au protestat şi vor protesta în continuare, încât copii lor să nu ajungă căpşunari”:

- Lipsa de comunicare şi consultare din partea Ministerului Agriculturii, unde sunt chemaţi la consultări doar cei compromişi şi care nu au nici un cuvânt de spus, astfel nerespectându-se legea 62/2011 referitoare la dialogul social;

- Legea 145/2014 (Legea pieţelor – n.red.) nu este clară, existând pericolul de triplă impozitare şi de impozitare a ajutoarelor de stat;

- Neimplicarea Ministrului Agriculturii în relaţia crescătorilor cu ANSVSA şi cu Colegiul Medicilor Veterinari, astfel că, la ora actuală, medicii concesionari deţin monopol fără şanse de a avea concurenţă în sector;

- Legea pajiştilor, care este proastă, deşi a fost modificată, nu este în a sprijini sectorul de creştere a animalelor, lăsând loc de interpretări, şi nu prevede expres ca Ordonanţa 34/2006 privind achiziţiile publice să nu fie aplicabilă în cazul legii pajiştilor;

- Legea 407/2006 privind fondurile de vânătoare o considerăm neconstituţională şi trebuie modificată, demersuri în acest sens făcând de circa cinci ani de zile, fără a avea o rezonanţă;

- Identificarea animalelor ar trebui să treacă în sarcina crescătorului sau a asociaţiilor profesionale care efectuează controlul oficial al performanţelor, venind în sprijinul crescătorilor la îmbunătăţirea calităţi genetice a animalelor de prăsilă;

- Lipsa unei strategii sau a unei politici clare a Ministerului Agriculturii, cel puţin pe termen scurt;

- Politicile agricole în toate statele se fac în cadrul Ministerului Agriculturii cu toţi actorii. La noi, medicii veterinari de liberă practică sunt stat în stat, ghidându-se după legi făcute de ei şi în folosul lor, astfel că nu există un dialog şi o politică coerentă în ce priveşte sănătatea animalului;

- La discuţiile referitoare la scăderea TVA la produsele de origine animală au fost invitaţi doar retailerii şi procesatorii, iar producătorii au fost ignoraţi, punându-ne întrebarea dacă nu cumva Ministerul Agriculturi s-a transformat în Ministerul Comerţului?

- Înglobarea subvenţiilor în venitul brut global duce la impozitarea acestora astfel ca subvenţiile nu mai pot fi considerate ajutoare, atâta timp cât sunt impozitate;

- Birocratizarea excesivă, astfel că ordinul 619/2015 privind modul de depunere a cererii unice de plată are 60 de pagini, tocmai ca să nu poată fi înţeles de fermieri şi chiar şi de angajaţii APIA, urmare fiind o cerere unică de plată pe 27 de pagini. În loc să simplificăm, complicăm.

„Prin măsurile luate de Ministerul Agriculturii sunt toate şansele ca animalele să dispară, iar crescătorii să devină asistaţi social”, conchid reprezentanţii crescătorilor de ovine.

Vizualizat: 2971 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Mai, luna protestelor?!

Mai, luna protestelor?!

Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Profesionale Naţionale Legume – Fructe (APNLF), membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), şi-a dat glas nemulţumirii pentru Agroinfo. El afirmă că asociaţia naţională pe care o conduce va stabili împreună cu LAPAR un calendar de acţiuni de protest în stradă pentru începutul lunii mai, la care se vor alătura şi cei din zootehnie. 

Fermierii protestatari: Cu subvențiile suntem mințiți, vânătorii ne ucid câinii, suntem impozitați dublu!

Fermierii protestatari: Cu subvențiile suntem mințiți, vânătorii ne ucid câinii, suntem impozitați dublu!

Liderii sindicali ai crescătorilor de ovine și caprine care au protestat în Piața Victoriei din București s-au întâlnit cu ministrul Daniel Constantin și cu prim-ministrul Victor Ponta.

2 aprilie: Fermierii, pregătiți să protesteze în capitală

2 aprilie: Fermierii, pregătiți să protesteze în capitală

Crescătorii de animale nu au renunțat la protestul din fața clădirii Guvernului. Liderul sindical Marcel Andrei spune că în București sosesc  autocare și microbuze pline cu fermieri din toată țara.

Ministrul Agriculturii citește Agroinfo: Fermierii vor protesta  în ziua în care le vor intra subvențiile în cont

Ministrul Agriculturii citește Agroinfo: Fermierii vor protesta în ziua în care le vor intra subvențiile în cont

Știrea difuzată de Agroinfo despre medierea de ieri de la Ministerul Agriculturii, dintre Daniel Constantin și fermierii protestatari, a stârnit dezbateri. La conferința organizată de Mediafax, un expert în comunicare politică i-a citit ministrului știrea.

Marcel Andrei, lider sindical: Fermierii nu renunță la protest!

Marcel Andrei, lider sindical: Fermierii nu renunță la protest!

Liderii sindicali ai fermierilor s-au întâlnit, astăzi, la ora 10, cu ministrul Daniel Constantin și cu cei doi secretari de stat din Ministerul Agriculturii, George Turtoi și Daniel Botănoiu.

Săptămâna protestelor: Fermierii iau cu asalt capitala și vor cere demisia unor șefi din Ministerul Agriculturii!

Săptămâna protestelor: Fermierii iau cu asalt capitala și vor cere demisia unor șefi din Ministerul Agriculturii!

Sindicatele mizează pe 3.000 de crescători de animale la protestul de pe 2 aprilie din București. Liderii sindicali cer demisia secretarului de stat Daniel Botănoiu, a Mariei Toma, șefa Direcției Organizări de Piață din sectorul zootehnic și a directorului general adjunct Gheorghe Neață.

Subvenţiile din zootehnie întârzie. AGROSTAR ameninţă cu proteste!

Subvenţiile din zootehnie întârzie. AGROSTAR ameninţă cu proteste!

Sindicatul Național al Crescătorilor de Bovine din România și Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine din România, afiliate la Federația AGROSTAR, anunţă că vor trece la acțiuni de protest, dacă nu li se plătește urgent subvenția pe cap de animal.

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii