Efectele pandemiei de coronavirus se fac simţite şi la antipozi, nu doar în Asia şi Europa. Noua Zeelandă, de pildă, a pierdut bani serioşi din cauza restricţiilor privind exporturile de ovine spre China, locul de unde a pornit practic tot acest coşmar.
După ce în 2019 China a importat cantităţi record de carne de oaie şi de vită din Noua Zeelandă, din cauza Covid-19 schimburile comerciale au stagnat în ultimele luni. Mai mult decât atât, preţul cărnii de oaie s-a prăbuşit, spre marea disperare a crescătorilor de animale.
Astfel, dacă la sfârşitul lunii noiembrie 2019 kilogramul de carne de oaie în carcasă era cotat la un maxim de 5,29 euro, la sfârşitul lui februarie 2020 acesta ajunsese la 3,91 euro/kg, o scădere de peste 26% în numai trei luni! Impactul prăbuşirii preţurilor asupra industriei ar putea fi devastator, avertizează liderii asociaţiilor de producători din Noua Zeelandă, exprimându-şi temerea că mulţi fermieri sunt pe punctul de a-şi pierde afacerile dacă situaţia nu se va redresa cât de curând.
Anul trecut, China a importat o cantitate de 203.865 tone de carne de oaie din Noua Zeelandă, cu 37.000 de tone mai mult decât în sezonul precedent, producătorii neo-zeelandezi fiind dependenţi în mare măsură de accesul pe această piaţă. Din cauza răspândirii coronavirusului dincolo de graniţele Asiei, este de aşteptat ca interdicţiile de export să fie prelungite.
De asemenea, analiştii susţin că o scădere a cererii din partea Chinei ar putea duce inevitabil la ieftinirea cărnii în supermarketurile din Noua Zeelandă.