Adama
AGRICOVER

Cum poți să pierzi sprijinul cuplat la ovine?

Publicat: 23 iulie 2015 - 21:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Încă trei asociaţii ale crescătorilor de ovine vor Registru Genealogic pentru Ţurcană

Crescătorii de ovine care nu îşi înscriu animalele în COP şi în Registrul Genealogic al rasei vor pierde sprijinul cuplat, din 2016, avertizează Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis.

Reprezentanţii asociaţiilor acreditate pentru menţinerea Registrelor Genealogice pentru rasele de ovine s-au întâlnit, în 22 iulie 2015, la sediul MADR, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a discuta problemele legate de înscrierea animalelor în Controlul Oficial al Producţiilor (COP) şi în Registrul Genealogic (RG), în vederea accesării sprijinului cuplat pentru acest sector în anul 2016. La întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de ovine au participat şi secretarul de stat Daniel Botănoiu, Gheorghe Neaţă şi Mia Toma, din partea MADR.

Reprezentanţii Romovis, care s-au mai întâlnit cu ministrul Daniel Constantin şi în 8 iulie a.c., au propus elaborarea unui manual cu procedura de lucru pentru înscrierea ovinelor în Registrele Genealogice, procedură ce presupune o colaborare între asociaţiile crescătorilor de ovine acreditate pentru RG, APIA şi Direcţia Zootehnie din MADR, astfel încât fermierii care solicită sprijinul cuplat să ştie ce paşi trebuie să facă şi să nu existe interpretări diferite de la o zonă la alta între funcţionarii APIA şi crescătorii de animale.

Ca să nu piardă sprijinul cuplat în sectorul zootehnic începând din 2016, crescătorii de ovine trebuie să îşi înscrie efectivele în Registrul Genealogic al rasei. Pentru aceasta, animalele trebuie înscrise în COP. Activitatea de COP începe după 10 august, cu autorizarea berbecilor, a explicat Nechifor. Aşadar, timpul este foarte scurt şi fermierii trebuie instruiţi ca să ştie ce au de făcut pentru a nu pierde sprijinul cuplat, crede secretarul general al Romovis.

„Primul pas ar fi ca asociaţiile judeţene acreditate pentru COP să se deplaseze la fiecare exploataţie care a solicitat sprijinul cuplat în 2015, în vederea acceptării sau nu a efectivului respectiv în controlul oficial al producţiei. nu pot intra în COP efectivele metise sau hibridate. Legislaţia poate fi însă modificată ca să intre în COP lapte sau carne şi acei hibrizi care ulterior să ajungă la o linie care poate fi omologată în viitor. Dacă asociaţia îşi dă acordul pentru înscrierea efectivelor în COP ca produşii lor să intre în Registrul Genealogic, urmează alte etape: berbecii trebuie autorizaţi. (...) După perioada de autorizare a berbecilor, se face graficul pentru montă, care trebuie monitorizat de asociaţia acreditată pentru Reistrul Genealogic”, a explicat, pe scurt, Ionică Nechifor.

Fermă de ovine_b

Potrivit lui Nechifor, asociaţii acreditate pentru efectuarea COP sunt, în prezent, în circa 90% din judeţe. În celelalte judeţe, există însă asociaţii care acum întocmesc documentaţia pentru a primi acordul ANARZ de efectuare a COP. Acestea trebuie însă să fie agreate şi de către asociaţiile care menţin Registrele genealogice, mai afirmă Ionică Nechifor.

Probleme: Animale înscrise în RG, dar trecute ca metişi în baza de date a ANSVSA

Una dintre problemele importante dezbătute în 22 iulie la întâlnirea de la MADR a fost legată de baza de date a ANSVSA. „Există animale cu apartenenţă la rasă, înscrise deja în Registrul Genealogic, dar în baza de date la medicul veterinar sunt trecute ca metişi, pentru că ei nu au fost interesaţi de rasă, şi asta trebuie modificat”, ne-a declarat Nechifor.

O nouă întâlnire pe această temă între crescătorii de ovine şi ministrul Agriculturii a fost stabilită pentru miercuri 29 iulie 2015, când ar trebui să fie disponibile şi datele numerice solicitate de la APIA şi ANSVSA privind efectivele de animale solicitate la plata sprijinului cuplat în 2015 şi efectivele înscrise în baza de date a ANSVSA.

Încă trei asociaţii ale crescătorilor de ovine vor Registru Genealogic pentru Ţurcană

Discuţii aprinse au fost şi pe tema Registrulu Genealogic la rasa Ţurcană. Tot săptămâna viitoare, reprezentanţii Romovis speră să obţină un răspuns din partea ministrului Constantin referitor la acordarea Registrului Genealogic la Ţurcană şi fermierului Dumitru Andreşoi. Asociaţia Păstorul Crişana, din jud. Arad, condusă de Nicolae Cioranu, care este şi preşedintele Federaţiei Romovis, era singura care deţinea, până recent, Registrul Genealogic la Ţurcană. Potrivit lui Ionică Nechifor, Cioranu a depus deja un memoriu la MADR, cerând să îi fie retrasă acreditarea lui Andreşoiu, iar ministrul Agriculturii a promis că va cere o anchetă în acest caz. Romovis i-a mai cerut ministrului Daniel Constantin şi ca MADR să solicite un punct de vedere legat de Registrul Genealogic la Ţurcană de la secţia de zootehnie a ASAS.

Între timp însă, potrivit lui Nechifor, alte trei asociaţii şi-au manifestat dorinţa de a fi acreditate pentru Registrul Genealogic la rasa Ţurcană: Asociaţia Mioriţa, din jud. Arad, condusă de Ioan Branga, Asociaţia Ovis Banatim, din jud. Timiş, condusă de Gheorghe Dioane şi Aociaţia crescătorilor de ovine şi caprine din Bistriţa-Năsăud, condusă de Ioan Câmpian, care este şi preşedinte al Federaţiei Pro Ovis. Potrivit datelor ANZ (fosta ANARZ), Asociaţia Mioriţa are deja RG pentru rasele Merinos Transilvănean şi Ţigaie, iar Ovis Banatim se ocupă de RG la rasele Sardă şi Dorper. Tot datele ANZ arată că, la finalul lui 2012, erau acreditate pentru RG la ovine 9 asociaţii ale crescătorilor de ovine, pentru 22 de rase de ovine, de lapte şi de carne.

„O spun foarte clar şi le-am spus-o şi lor: Mie îmi miroase a abuz în serviciu, trafic de influenţă şi corupţie”, acuză secretarul general al Romovis. „Sper că Ministerul Agriculturii va rezolva situaţia, în aşa fel încât să rămână un Registru unic în cadrul unei rase”, a adăugat secretarul general al Romovis.

Vizualizat: 6576 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce le-a promis ministrul Daniel Constantin crescătorilor de ovine?

Ce le-a promis ministrul Daniel Constantin crescătorilor de ovine?

Crescătorii de ovine care s-au întâlnit vineri, 3 iulie 2015, în judeţul Arad, cu ministrul Agriculturii i-au cerut acestuia ca APIA să îi scutească de penalizări la depunerea cererilor pentru subvenţii, să primească adeverinţe pentru credite, dar şi ca Ministerul Agriculturii să le dea şi în acest an sprijin financiar pentru achiziţia de berbeci de prăsilă. Iată ce le-a răspuns ministrul Daniel Constantin!

Dumitru Andreșoi, bogatul oier român, are propriul Registru genealogic pentru rasa țurcană

Dumitru Andreșoi, bogatul oier român, are propriul Registru genealogic pentru rasa țurcană

Scandal de proporții între asociațiile oierilor din România. Miza este Registrul genealogic pentru rasa țurcană. De 7 ani, registrul este deținut de Asociația Păstorul Crișana. De o săptămână, are propriul Registru genealogic și cel mai bogat oier din România.

Exclusiv! Crescătorii de oi rasa țurcană ar fi obligați să atașeze cererii unice o adeverință care să confirme rasa

Exclusiv! Crescătorii de oi rasa țurcană ar fi obligați să atașeze cererii unice o adeverință care să confirme rasa

Registrul genealogic al rasei va deveni obligatoriu abia din 2016. Cu toate acestea, crescătorii de oi din rasa țurcană se plâng că APIA le-ar fi pretins o adeverință de la o asociație acreditată pentru rasa respectivă.

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii