Crescătorii de ovine care nu îşi înscriu animalele în COP şi în Registrul Genealogic al rasei vor pierde sprijinul cuplat, din 2016, avertizează Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis.
Reprezentanţii asociaţiilor acreditate pentru menţinerea Registrelor Genealogice pentru rasele de ovine s-au întâlnit, în 22 iulie 2015, la sediul MADR, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a discuta problemele legate de înscrierea animalelor în Controlul Oficial al Producţiilor (COP) şi în Registrul Genealogic (RG), în vederea accesării sprijinului cuplat pentru acest sector în anul 2016. La întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de ovine au participat şi secretarul de stat Daniel Botănoiu, Gheorghe Neaţă şi Mia Toma, din partea MADR.
Reprezentanţii Romovis, care s-au mai întâlnit cu ministrul Daniel Constantin şi în 8 iulie a.c., au propus elaborarea unui manual cu procedura de lucru pentru înscrierea ovinelor în Registrele Genealogice, procedură ce presupune o colaborare între asociaţiile crescătorilor de ovine acreditate pentru RG, APIA şi Direcţia Zootehnie din MADR, astfel încât fermierii care solicită sprijinul cuplat să ştie ce paşi trebuie să facă şi să nu existe interpretări diferite de la o zonă la alta între funcţionarii APIA şi crescătorii de animale.
Ca să nu piardă sprijinul cuplat în sectorul zootehnic începând din 2016, crescătorii de ovine trebuie să îşi înscrie efectivele în Registrul Genealogic al rasei. Pentru aceasta, animalele trebuie înscrise în COP. Activitatea de COP începe după 10 august, cu autorizarea berbecilor, a explicat Nechifor. Aşadar, timpul este foarte scurt şi fermierii trebuie instruiţi ca să ştie ce au de făcut pentru a nu pierde sprijinul cuplat, crede secretarul general al Romovis.
„Primul pas ar fi ca asociaţiile judeţene acreditate pentru COP să se deplaseze la fiecare exploataţie care a solicitat sprijinul cuplat în 2015, în vederea acceptării sau nu a efectivului respectiv în controlul oficial al producţiei. nu pot intra în COP efectivele metise sau hibridate. Legislaţia poate fi însă modificată ca să intre în COP lapte sau carne şi acei hibrizi care ulterior să ajungă la o linie care poate fi omologată în viitor. Dacă asociaţia îşi dă acordul pentru înscrierea efectivelor în COP ca produşii lor să intre în Registrul Genealogic, urmează alte etape: berbecii trebuie autorizaţi. (...) După perioada de autorizare a berbecilor, se face graficul pentru montă, care trebuie monitorizat de asociaţia acreditată pentru Reistrul Genealogic”, a explicat, pe scurt, Ionică Nechifor.
Potrivit lui Nechifor, asociaţii acreditate pentru efectuarea COP sunt, în prezent, în circa 90% din judeţe. În celelalte judeţe, există însă asociaţii care acum întocmesc documentaţia pentru a primi acordul ANARZ de efectuare a COP. Acestea trebuie însă să fie agreate şi de către asociaţiile care menţin Registrele genealogice, mai afirmă Ionică Nechifor.
Probleme: Animale înscrise în RG, dar trecute ca metişi în baza de date a ANSVSA
Una dintre problemele importante dezbătute în 22 iulie la întâlnirea de la MADR a fost legată de baza de date a ANSVSA. „Există animale cu apartenenţă la rasă, înscrise deja în Registrul Genealogic, dar în baza de date la medicul veterinar sunt trecute ca metişi, pentru că ei nu au fost interesaţi de rasă, şi asta trebuie modificat”, ne-a declarat Nechifor.
O nouă întâlnire pe această temă între crescătorii de ovine şi ministrul Agriculturii a fost stabilită pentru miercuri 29 iulie 2015, când ar trebui să fie disponibile şi datele numerice solicitate de la APIA şi ANSVSA privind efectivele de animale solicitate la plata sprijinului cuplat în 2015 şi efectivele înscrise în baza de date a ANSVSA.
Încă trei asociaţii ale crescătorilor de ovine vor Registru Genealogic pentru Ţurcană
Discuţii aprinse au fost şi pe tema Registrulu Genealogic la rasa Ţurcană. Tot săptămâna viitoare, reprezentanţii Romovis speră să obţină un răspuns din partea ministrului Constantin referitor la acordarea Registrului Genealogic la Ţurcană şi fermierului Dumitru Andreşoi. Asociaţia Păstorul Crişana, din jud. Arad, condusă de Nicolae Cioranu, care este şi preşedintele Federaţiei Romovis, era singura care deţinea, până recent, Registrul Genealogic la Ţurcană. Potrivit lui Ionică Nechifor, Cioranu a depus deja un memoriu la MADR, cerând să îi fie retrasă acreditarea lui Andreşoiu, iar ministrul Agriculturii a promis că va cere o anchetă în acest caz. Romovis i-a mai cerut ministrului Daniel Constantin şi ca MADR să solicite un punct de vedere legat de Registrul Genealogic la Ţurcană de la secţia de zootehnie a ASAS.
Între timp însă, potrivit lui Nechifor, alte trei asociaţii şi-au manifestat dorinţa de a fi acreditate pentru Registrul Genealogic la rasa Ţurcană: Asociaţia Mioriţa, din jud. Arad, condusă de Ioan Branga, Asociaţia Ovis Banatim, din jud. Timiş, condusă de Gheorghe Dioane şi Aociaţia crescătorilor de ovine şi caprine din Bistriţa-Năsăud, condusă de Ioan Câmpian, care este şi preşedinte al Federaţiei Pro Ovis. Potrivit datelor ANZ (fosta ANARZ), Asociaţia Mioriţa are deja RG pentru rasele Merinos Transilvănean şi Ţigaie, iar Ovis Banatim se ocupă de RG la rasele Sardă şi Dorper. Tot datele ANZ arată că, la finalul lui 2012, erau acreditate pentru RG la ovine 9 asociaţii ale crescătorilor de ovine, pentru 22 de rase de ovine, de lapte şi de carne.
„O spun foarte clar şi le-am spus-o şi lor: Mie îmi miroase a abuz în serviciu, trafic de influenţă şi corupţie”, acuză secretarul general al Romovis. „Sper că Ministerul Agriculturii va rezolva situaţia, în aşa fel încât să rămână un Registru unic în cadrul unei rase”, a adăugat secretarul general al Romovis.