Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere carnea şi organele de miel numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, întrucât există pericolul substituirii acestor cărnuri cu cea de câine.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) carnea de miel sau de ied, care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală şi va avea inscripţionate pe partea superioară numele ţării cu majuscule sau codul ISO al ţării (ex: 'RO'), în centru va exista numărul de autorizare acordat de ANSVSA, iar în partea inferioară abrevierea: CE, cu majuscule.
În ceea ce priveşte carnea de miel sau ied, care provine din unităţi aprobate pentru perioadă de tranziţie şi din locuri special amenajate temporar, este ştampilată cu o ştampilă de formă rotundă cu numele ţării „ROMÂNIA” scris cu majuscule, în centru indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii, iar imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii. În partea inferioară apare cu majuscule „Controlat Sanitar-Veterinar”.
De asemenea, ANSVSA menţionează câteva carateristici ale cărnii de miel în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, „uşor de confundat pentru o persoană neavizată”.
„Precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind. Este de preferat ca mielul sacrificat să aibă urechile ataşate de cap. Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, uşor de confundat pentru o persoană neavizată”, se menţionează în comunicatul Autorităţii Veterinare.
sursa: Agerpres