GATA CU RISIPA ALIMENTARĂ. Camera Deputaţilor a adoptat, în şedinţa din 18 octombrie 2016, Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare. Operatorii economici trebuie să ia măsuri!
Risipa alimentară este o problemă importantă la nivel global. Adeseori alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare.
Prin această Lege, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.
Astfel, se prevede vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare; transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către entităţi precum fundaţii sau asociaţii; direcţionarea subproduselor nedestinate consumului uman pentru consumul unor categorii de animale, în condiţiile prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare privind eliminarea subproduselor de origine animală.
De asemenea, produsele agroalimentare care nu pot fi utilizate în consumul uman şi cel animal, pot fi direcţionate spre transformarea în compost sau biogaz.
Cine greşeşte plăteşte!
Încălcarea prevederilor Legii constituie contravenţie, dacă nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni, şi se sancţionează astfel:
a) cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 3.000 lei, pentru microîntreprinderi;
b) cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru întreprinderi mici şi mijlocii;
c) cu amendă contravenţională de la 6.000 lei la 10.000 lei, pentru întreprinderi mari.
Legea va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Tot în termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale elaborează normele metodologice de aplicare a acesteia, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului.
Pe larg, în următorul număr al revistei Ferma!