Aproximativ 30.000 de porci dintr-o fermă ce aparţine grupului danez Premium Porc Group vor fi sacrificaţi în ferma de la Goleşti, Vrancea, după confirmarea unui focar de pestă porcină africană (PPA), la începutul acestui an.
După confirmarea focarului de pestă porcină africană, în fermă s-a instituit un plan de măsuri, aprobat în Comitetul Local de Combatere a Bolilor Vrancea, urmând să se realizeze eutanasierea porcilor şi alte măsuri ce se impun în astfel de cazuri. Discutăm de circa 30.000 de capete, care vor fi eutanasiate şi incinerate. Neutralizarea animalelor se va face în incinta exploataţiei, astfel că niciun animal nu va părăsi societatea comercială, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, Adrian Rădulescu, citat de Agerpres.
Reprezentanţii Premium Porc Group au precizat că sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente şi vor respecta toate deciziile care se impun în astfel de cazuri.
Trăim momente fără precedent în istoria companiei noastre. Am început anul 2021 sperând că singura luptă pe care o vom duce va fi cu efectele pandemiei de COVID-19. În ciuda unor reguli de biosecuritate extrem de severe, recunoscute în întreaga industrie, ne vedem în situaţia de a sacrifica atât de multe animale. Dar, vom trece şi peste asta şi vom merge mai departe construind un business sustenabil împreună cu cei peste 500 de oameni care ne sunt alături, a transmis, printr-un comunicat de presă, Lars Drescher, CEO Premium Porc Group.
Reprezentanţii companiei au precizat că nu au existat transferuri de animale în ultimele săptămâni de la ferma Premium Porc care să pună în pericol şi alte ferme din grup, astfel că activitatea în celelalte nouă ferme proprii ale grupului va continua cu respectarea tuturor prevederilor legale şi a măsurilor care se impun în astfel de situaţii.
Cu o capacitate de producţie de peste 600.000 de porci, Premium Porc Group este unul dintre cei mai mai mari producători de carne de porc din România. Grupul danez operează ferme proprii precum şi alte ferme închiriate, în 8 județe din țară. În plus, cultivă aproximativ 1.800 de hectare de teren agricol în zona Vrancei.
Potrivit datelor comunicate de ANSVSA, la data de 16 decembrie 2020, erau active 409 de focare de PPA, din care 4 focare în exploataţii comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A.