Fermierii din mai multe localităţi din Botoşani au cerut sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru asigurarea apei pentru animale, pe fondul secetei care afectează judeţul. Tot din cauza secetei, 95% din păşuni sunt distruse, iar unii fermieri au ajuns să-şi hrănească animalele cu stuf, susţine Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis. Reprezentanţii crescătorilor de ovine au cerut deja ca fermierii din zonele calamitate să fie scutiţi de impozitul pe norma de venit.
Potrivit inspectorului şef al ISU Botoşani, colonelul Radu Anton, crescătorii de animale din localităţile Dângeni, Şupitca şi Mihăileni au solicitat intervenţia maşinilor de pompieri pentru transportul apei către fermele zootehnice.
„Avem una-două solicitări pe zi. Noi avem capacitatea să facem faţă tuturor solicitărilor, chiar dacă numărul acestora creşte. Răspundem tuturor cererilor venite din partea populaţiei”, a afirmat Anton, citat de Agerpres.
Înainte de orice intervenţie, conducerea ISU solicită administraţiilor locale să confirme, prin hotărâri ale comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, necesitatea transporturilor de apă pentru animale, mai notează Agerpres.
Nechifor (Romovis): 95% din păşunile din Moldova sunt afectate de secetă. Am cerut ca fermierii să fie scutiţi de impozitul pe norma de venit
„La noi e dezastru, e nenorocire. E mai rău ca în 2012. (...) Tatăl meu spunea că în 1946, când a fost secetă, oamenii tăiau stuf şi dădeau la animale. N-am crezut să văd asta, dar am văzut cu ochii mei cum oamenii taie stuf şi-l duc acasă pentru animale”, ne-a spus Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis, care este chiar din judeţul Botoşani.
Reprezentanţii Federaţiei Romovis susţin că 95% din păşunile Moldovei sunt afectate de secetă. Aceştia i-au cerut deja ministrului Agriculturii, cu care s-au întâlnit în 8 iulie 2015, la MADR, să facă demersurile necesare ca zonele afectate de secetă să fie declarate zone calamitate, iar fermierii să fie scutiţi de plata impozitului pe norma de venit pe cap de animal.
„E clar că producţile au scăzut la jumătate, animalele nu au ce mânca, abia facem faţă să le păstrăm la limita de a trăi. În ideea asta am cerut, şi am înţeles că legislaţia permite, ca fermierii din zonele calamitate de secetă să nu plătească impozitul pe norma de venit, iar domnul ministru ne-a spus că o să facă toate demersurile”, a detaliat Nechifor.
„Din 2007, de când se iau subvenţii pe suprafaţă, dacă acei bani ar fi fost îndreptaţi pentru ce au fost daţi, păşunile nu ar mai fi arătat cum arată azi. Ori, din banii ăia, numai 25-30% au ajuns în păşuni, acolo unde le era destinaţia. (...) Din 2007 până în 2015 păşunile arată mai rău”, a adăugat secretarul general al Romovis.