De ce nu s-au împărțit cele 11,1 milioane de euro primite de la Comisia Europeană? Propunerea Ministerului Agriculturii i-a lăsat fără grai pe crescătorii de bovine prezenți, miercuri, 16 septembrie, la întâlnirea cu echipa Ministerului Agriculturii.
Ministrul Daniel Constantin a participat doar la prima parte a întâlnirii cu fermierii, fiind presat să ajungă la ședința de Guvern. Crescătorii de animale au rămas cu secretarul de stat George Turtoi care le-ar fi dezvăluit care este propunerea Ministerului Agriculturii pentru împărțirea celor 11,1 milioane de euro trimise de Comisia Europeană, în urma negocierilor din Consiliul Miniștrilor Agriculturii, ținut pe 7 septembrie la Bruxelles.
2,8 milioane de euro ar fi pentru sectorul cărnii de porc, afectat de scăderea prețului. La acest punct, fermierii nu și-au manifestat vehement opoziția. Din 11,1 milioane de euro, după scăderea celor 2,8 milioane de euro, mai rămân 8,3 milioane de euro, adică partea consistentă a pachetului de ajutor financiar european. Cine ar putea beneficia de acești bani?
Domnul secretar de stat ne-a spus că Ministerul Agriculturii s-a gândit să direcționeze banii ăștia către procesatorii de lapte și procesatorii să-i dea, la rândul lor, fermierilor în funcție de laptele livrat. Deci, ajutorul ar ajunge, într-un final, la producătorii de lapte trecând pe la procesatori. O propunere cu care nu a fost de acord niciun fermier. Crescătorii de vaci de lapte au spus că nu e posibil așa ceva. Adică, ei au de suferit de pe urma dispariției cotelor de lapte, a prețului la lapte care a scăzut dramatic și tot procesatorii să primească ajutor financiar?! Cum am văzut, Ministerul este deschis la propuneri, așa că ne rămâne o săptămână să ne gândim cum să fie împărțiți banii, spune Dumitru Grigorean, liderul crescătorilor de bovine de carne.
Sunt și fermieri, mari, ce-i drept, crescători vechi de vaci de lapte, care ar fi de acord ca banii să urmeze acest traseu: procesator-producător.
Cineva a venit cu soluția ca acești bani să fie destinați unui ajutor pentru stocarea privată a laptelui praf. Cred că este o soluție. Chiar dacă banii ăștia se investesc în laptele praf, adică la procesatorii care fac lapte praf, ei se întorc în cele din urmă la fermier, la producătorul de lapte. Adică, procesatorii vor fi impulsionați să cumpere mai mult lapte de la producătorii autohtoni. Asta ar fi ideea, spune Gavrilă Tuchiluș, manager general Agrimat Matca, fermă de vaci de lapte din Galați.
(sursa foto: dairy industries)