PROCESATORII NU AR TREBUI PRIVIŢI CU DUŞMĂNIE DE CĂTRE FERMIERI. La urma urmelor ei sunt cei care dau valoare produselor agricole. Fie carne, fie lapte, fie produse de patiserie. Iar dorința lor de a ieși din structura MADR nu este chiar așa nouă.
Se simt marginalizați în structurile de dialog. Nu înțeleg întotdeauna demersurile viscerale, orgolioase chiar, ale reprezentanților fermierilor. Dar nu găsesc sprijin nici în structurile MADR, care se dovedesc destul de nereceptive. Asta în condițiile în care procesatorii români dispar cu viteză din piață. Iar cei care rezistă se confruntă cu adversități neloaiale.
Îmi aduc aminte doar de contrele create pe Legea 88 sau Legea 150. Nu mai vorbesc de faptul că la întâlnirea cu președintele României, Klaus Joannis, de la Indagra atât Dorin Cojocaru, președintele APRIL cât și Sorin Minea, președinte Romalimenta, s-au simțit practic dați la o parte, de parcă procesatorii ar fi ciumați sau cu bube în cap. Iar capii ministerului îi acuză de monopol în condițiile în care, încetul cu încetul, giganții europeni cuceresc piața. Liderul APRIL, Dorin Cojocaru, speră că atitudinea noii conduceri MADR să fie cel puțin mai limpede dacă nu deschisă. Procesatorii așteptă o schimbare de atitudine măcar de la minister, dacă liderii fermierilor nu reușesc să privească ceva mai departe de propriul lor interes, uneori meschin. “La modul serios: vom cere premierului ieșirea de sub tutela MADR pentru că nu ne reprezintă și nu apară industria alimentară din România!”, Sspune Cojocaru.
Iar de la Daniel Constantin, care acum este ministru al Mediului, speră să se aplece cu seriozitate asupra problemei reciclării ambalajelor. Iar cât privește produsul românesc ar vrea să știe ce pot ei să facă atunci când nu găsesc destul lapte în piața internă, sau destui porci.
Dorin Cojocaru spune că de 4 luni se confruntă cu un deficit de lapte. Cât despre lanțul scurt de producere, sintagma care s-a folosit în legea 150/2016, în cazul unui procesator cu abordare națională, ce să mai spună aceștia. Să vândă doar lângă fabrică?! Nu e sănătos ca atunci când vine vorba de porțiuni din legi, regulamente, ordine de ministru și așa mai departe, care privesc direct procesatori și relația lor cu super-marketurile, să se ia decizii susținute de cine mai știe ce lider care ori nu are nimic de a face cu procesarea, ori are doar câțiva procesatori pe răboj.
Dacă e să-mi spun opinia, cred că locul procesatorilor este aproape de fermieri. De altfel unii fermieri fac și procesare, iar unii procesatori au devenit și fermieri. E cam greu să rupi aceste legături, care ar trebui să se susțină reciproc. Fermierii au nevoie de procesatori, iar procesatorii au nevoie de materie primă de calitate și proaspătă. La prima vedere ar părea ca o legătură simbiotică, să nu zic ombilicală. Dar așa e câteodată pe la noi, ori ne gonim copiii, ori ne alungăm părinții. În loc să ne adunăm la greu ca o familie!