Lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste două milioane de capete, în mai puţin de 10 ani, a declarat, marţi, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabară.
"Lipsa exporturilor de carne de porc a adus României o reducere a efectivelor de porcine cu aproape două milioane de capete, în mai puţin de 10 ani, din 2002 şi până în prezent. România, ca o mare cultivatoare de cereale, ar trebui să transforme aceste cereale în carne. Carnea de porc trebuie furnizată nu numai pieţei româneşti, ci şi la export", a spus Tabără.
În opinia şefului de la Agricultură, investiţiile prin PNDR, în unităţile mici de procesare, sunt măsuri care pot gestiona problema fermelor mici de creştere a porcilor din România.
Potrivit sursei citate, la ora actuală, se aşteaptă din partea Comisiei Europene anumite documente care vor da undă verde exportului de carne de porc autohtonă către piaţa comunitară, cel mai probabil din acest an.
"E greu să dăm un termen în ceea ce priveşte reluarea exporturilor pentru că mai aşteptăm rezultatele de la Comisie. Deşi se acceptă verbal anumite documente, trebuie să le ai şi în scris şi, din păcate, acestea întârzie. De asemenea, mai avem şi noi de clarificat câteva lucruri, joi dimineaţa, când ne vom întâlni cu reprezentanţii ANSVSA şi cu cei ai Patronatului Cărnii de Porc", a subliniat oficialul MADR.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc provenite din fermele autohtone va fi reluat cel mai probabil din toamna acestui an.
Acesta a declarat, pentru AGERPRES, la începutul lunii mai, că ANSVSA, împreună cu Ministerul Agriculturii şi cu patronatele din industria cărnii de porc, a definitivat procedura privind sistemul canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc.
"Am stabilit de comun acord nişte proceduri astfel încât să respectăm legislaţia, dar şi să putem oferi posibilitatea controlului, respectiv că toată carnea provine din ferme indemne de pestă porcină. Ulterior, am transmis lista celor care doresc să se înscrie şi până în prezent au fost depuse solicitări din partea unui număr de 12 entităţi juridice", a declarat Radu Roatiş.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.
În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855. În acest context, unităţile de procesare a cărnii de porc din România, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică, au primit permisiunea de a livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti. Condiţia necesară aprobării acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.
România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta ar putea permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.
Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.
În prezent, în România sunt crescuţi în jur de 5,3 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape circa 3,8 milioane în gospodăriile populaţiei.
Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporţie de 60% numai din importuri. Potrivit datelor MADR, în 2010, importurile de carne de porc proaspătă sau refrigerată a ocupat primul loc în schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pieţele intra şi extracomunitare circa 198.914 tone, în valoare de 304,7 milioane euro.
Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci. AGER