IMPORTANT! De mâine, 3 august 2016, intră în vigoare Legea nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate.
De mâine, deci. Între timp, la Senat s-a înregistrat deja o primă propunere de modificare a acesteia. Ce era de clarificat/modificat?
Inițiatorii acesteia, şase deputaţi printre care se numără şi Nini Săpunaru, susţin că mai multe asociaţii şi organizaţii din domeniul agricol au sesizat dificultăți în implementarea anumitor prevederi ale Legii nr.88/2016.
Iată ce modificări sunt vizate!
O modificare apare în cadrul art. 3 unde la lit. f) se va elimina sintagma „și locul de proveniență”. Explicația prezentată de inițiatori în expunerea de motive, ar fi faptul că un centru de colectare lapte poate avea între 50-1500 de mici producători, neputându-se trece pe etichetă sute sau mii dintre aceștia.
Litera g) a aceluiași articol va fi modificată, în sensul că se înlocuiește sintagma „și” cu „sau” pentru a intra in legalitate toți producătorii. Pe câmpul vizual va trebui să fie inscripționat obligatoriu denumirea ambalatorului sau marca de identificare.
Se va elimina sintagma „pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat” din cadrul art. 3 lit. k), deoarece sintagma „tratament termic” întrucât cuprinde aceste variante eliminate.
La art. 4 se înlocuieşte sintagma “proteine lactice” cu “proteine” şi se adaugă sintagma “şi altele”.
Lapte praf sau lapte praf reconstituit?!
La art. 5 se vor modifica ambele litere. În cadrul literei a) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea "Produs natural" va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele crud provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf reconstituit, înlocuindu-se astfel sintagma simplă „lapte praf”.
Pentru a cuprinde toate entitățile, în cadrul art. 5 lit. b) se înlocuiește sintagma „fermele” cu sintagma „producători și procesatori”
Ministerul Agriculturii dă bani pentru promovare DACĂ ARE!
O ultimă modificare se regăsește în art. 11, unde se completează cu sintagma în „funcție de bugetele alocate”.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și organizațiile și asociațiile din domeniu vor iniția și finanța campanii de promovare și creștere a consumului de lapte proaspăt pentru consum și produse lactate romînești, în funcție de bugetele alocate.