Reducerea TVA la carne până la 5% ar avea un impact asupra evaziunii fiscale de 10 ori mai mare decât în orice alt domeniu din industria agroalimentară, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alex Jurconi.
„Din calculele pe care le deţinem acum impactul ar fi de cel puţin 10 ori mai mare dacă am vorbi despre măsura de fiscalitate redusă, în speţă TVA redusă la 5% la carne şi produse la carne. Noi nu dorim să facem măsuri de cosmetizare fiscală în industrie. (...) Noi vrem măsuri în profunzime, care să redreseze atât piaţa concurenţială a cărnii cât şi buzunarul cetăţeanului şi nu în ultimă instanţă şi bugetul statului din care toţi ne alimentăm şi trăim”, a spus Jurconi.
Daţi un leu pentru... reducerea TVA!
Deşi măsura va avea pe termen scurt un impact important asupra încasărilor bugetare, Jurconi afirmă că statul are rezerve substanţiale, dar ar putea recurge şi la varianta împrumutului de la populaţie, prin emiterea unor obligaţiuni, aşa cum s-a procedat în cazul Ateneului Român. „Înţeleg reţinerea guvernanţilor de a aplica această măsură pentru că, în termen foarte scurt, de câteva luni de zile, impactul asupra încasărilor bugetare poate fi important, însă avem o rezervă substanţială pentru a putea angaja în continuare resurse, inclusiv externe, astfel încât pe termen scurt sau mediu, statul român să poate capabiliza bugetului statului cu sumele care dispar din neîncasarea TVA la carne şi produse din carne pe o perioadă scurtă. (...) Am spus de multe ori: creaţi obligaţiuni pentru poporul român, daţi drumul la obligaţiuni. La fel cum s-a făcut cu Ateneul Român: "Daţi un leu pentru Ateneu", care a rămas în mijlocul Bucureştiului. Iar asta este mâncarea noastră şi a copiilor noştri”, a adăugat Alex Jurconi.
Potrivit datelor furnizate de industria cărnii din România, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne şi produse din carne, iar România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca având un nivel mai mare de TVA, respectiv 25%. Franţa, Croaţia, Polonia şi Cipru au TVA de 5% la alimente, Marea Britanie, Irlanda şi Malta 0%, iar restul ţărilor din UE înregistrând un nivel între 6% şi 21%. sursa: Agerpres