În luna decembrie, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) vor discuta cu oficialii români despre reducerea TVA la alte categorii de alimente precum laptele, carnea şi legume-fructe.
„În luna decembrie este o nouă rundă de negocieri cu FMI, iar noi punem pe agenda discuţiilor şi acest proiect privind reducerea TVA şi la alte alimente pentru că este unul care aduce plus valoare consumatorului din România şi ne aşează pe aceeaşi lungime de undă cu celelalte state membre. În primul rând, vom aduce în discuţie efectele pozitive ale reducerii TVA la pâine şi vom prezenta studiile pe care le avem făcute pentru carne, legume-fructe şi lapte. Sperăm să avem şi succes”, a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la un seminar organizat de revista de specialitate Industria Cărnii.ro.
Cerem la Finanţe şi ANAF să ne arate câţi bani vin la bugetul de stat
În acelaşi timp, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş susţine că în negocierile cu FMI ar trebui prezentată într-un mod cât profesionist situaţia banilor încasaţi efectiv de către stat din TVA 24%, comparativ cu TVA de 5% sau 9%. „De 4 ani cerem la Finanţe şi ANAF să ne poată demonstra câţi bani vin la bugetul de stat din industria noastră de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu a făcut acest lucru. Cerem din nou acest lucru ca atunci când intrăm în negocieri cu FMI să arătăm efectiv câţi bani se întorc din 3,5 miliarde de euro. Cred că se întorc doar 50 de milioane de euro pentru că restul se fură”, a spus vicepreşedintele ARC.
Aflat la cea de-a IV - a ediţie, Seminarul Integrat „Reinventarea industriei cărnii de la A la Z” a efectuat o analiza pragmatică a industriei cărnii din România, din perspectiva dezvoltării unui număr tot mai mare de afaceri integrate, care să urmeaze întreg lanţul de producţie „de la furcă la furculiţă”. Integrarea producției, necesitatea scăderii TVA la carne și evaziunea fiscală au fost „cap de listă” în dezbaterile seminarului. Radu Timiș, președintele grupului Cris-Tim, Ioan Popa, managerul general al Transavia, Neculai Apostol, fondatorul grupului de firme Kosarom dar și ceilalți participanți au fost critici la adresa MADR dar și a Guvernului în general. Daniel Botănoiu s-a străduit să ofere răspunsuri, dar a subliniat că data de 1 ianuarie 2015 nu va putea fi în niciun caz data de la care această măsură ar putea intra în vigoare și a îndemnat totodată la calm
Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) se va afla la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015.