Institutul Naţional Delta Dunării (INDD) din Tulcea aşteaptă în continuare finanţare din partea Programului Operaţional de Pescuit (POP) pentru realizarea unui program de monitorizare a efectelor acţiunilor de populare a Dunării cu sturioni, cercetătorul Radu Suciu susţinând că în anul 2016 există posibilitatea reluării pescuitului la sturion la anumiţi parametri.
„În continuare credem că Ministerul Agriculturii trebuie să republice ordinul din 2006 (privind interzicerea pescuitului sturionilor în apele teritoriale ale Dunării - n.r.) menţinând durata propusă de noi iniţial. Suntem în continuare în acest moratoriu şi credem că în 2016 ar putea începe un anumit nivel de exploatare şi de export al unei anumite cote de carne şi icre de sturion din Dunărea din România, Bulgaria şi Serbia”, a declarat cercetătorul din cadrul INDD, Radu Suciu, prezent la reuniunea Organizaţiei Mondiale pentru Conservarea Sturionilor (World Sturgeon Conservation Society), desfăşurată la Tulcea.
De asemenea, reprezentantul INDD a susţinut necesitatea realizării unei evaluări a acţiunilor derulate timp de cinci ani de autorităţile române pentru popularea Dunării cu 400.000 de pui de sturion, amintind faptul că proiectul pentru punerea în practică a acestei evaluări a fost depus pentru finanţare pe POP încă de anul trecut.
„Singurele recapturări accidentale pe teritoriul României au fost şapte păstrugi, un nisetru şi un morun. Poliţia de Frontieră a mai capturat două exemplare. Avem nevoie de date despre unde sunt, cum au crescut aceste exemplare, pentru că aceste date ar sta la baza continuării sau a stopării perioadei de prohibiţie. Încă din 2007 am propus realizarea unui asemenea studiu ministerului, dar nu s-a finanţat, aşa că în acest moment nu avem decât nişte informaţii disparate şi anecdotice”, a menţionat reprezentantul INDD.
Pentru protejarea speciilor de sturion din Dunăre, în 2006, Guvernul României a decis interzicerea pescuitului acestor specii de peşti în apele teritoriale româneşti şi popularea fluviului cu sturioni. Conform Autorităţii CITES în România, un an mai târziu Guvernul Serbiei a decis interzicerea pescuitului sturionilor în scop comercial, o decizie similară fiind luată şi de Guvernul Ucrainei care în 2010 a avut un amplu program de repopulare a Dunării cu sturioni. De asemenea, Bulgaria a adoptat un moratoriu pe patru ani pentru sturionii din Dunăre.
Sursa: Agerpres